czwartek, 12 czerwca 2014

Szaszłyki drobiowe z suszonymi morelami

Szaszłyki z kurczaka z dodatkiem suszonych moreli

Grill to coś co latem lubię najbardziej. Zamiast grzać się przy gorącej kuchence, wolę grzać się przy gorącym grillu i liczyć na jakieś podmuchy wiatru :) Jeśli dodać do tego, że w przypadku grillowania panowie są zwykle chętni do pomocy bardziej niż przy tradycyjnym gotowaniu, można spędzić przyjemny dzień z daleka od garów. Jest też ta cudowna zaleta, że mięso można przygotować dzień, a nawet dwa wcześniej (można je też zamrozić w marynacie!) i będzie dużo, dużo lepsze, a jedyne co musimy zrobić chwilę przed obiadem, to przygotować jakąś sałatkę!

I choć wiem, że weekend ma być deszczowy, to w nadziei, że prognoza się nie sprawdzi, wrzucam przepis na szaszłyki! Szaszłyki są z kurczaka i z suszonymi morelami. Sama za suszonymi owocami nie przepadam, śliwki w ogóle nie tknę, a rodzynki z ciasta wydłubię, jednak morele są jeszcze jakieś takie jadalne :) W każdym razie spokojnie możecie zastąpić je śliwkami ;)



Stopień trudności: łatwizna - najtrudniej porządnie rozpalić grilla ;P
Składniki (ok. 5 szaszłyków):

- ok. 20 sztuk suszonych moreli
- 100 ml białego wina lub innego alkoholu (np. rumu)
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka soku z cytryny lub limonki
- 50 ml oleju
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki (lub więcej, jeśli lubisz pikantne dania)
- 1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie:

1. Umyte i osuszone piersi z kurczaka pokrój w dosyć dużą kostkę.

2. Z miodu, cytryny, oleju i przypraw przygotuj marynatę i zalej nią mięso, odstaw do lodówki na przynajmniej godzinę, a najlepiej nawet na całą noc. Wyciągnij pół godziny przed grillowaniem, aby nabrało temperatury pokojowej.

3. Namocz morele w białym winie, pozwól im leżeć tak przez kilkanaście minut.

4. Nabijaj na patyczki do szaszłyków na przemian kawałki mięsa i morele.

5. Upiecz na rozgrzanym grillu z każdej strony. Podawaj z dipem, sałatką lub innymi dodatkami :)



Grillowane szaszłyki drobiowe z suszonymi morelami

3 komentarze:

  1. Uwielbiam wszelakie drobiowe szaszłyki, super połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. chyba też takie zrobię, wyglądają apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszny pomysł! :) Chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń

Wypróbowałeś przepis? Zostaw komentarz, daj znać mi i innym Czytelnikom, co sądzisz :) Dziękuję!