czwartek, 21 czerwca 2012

Kokosowy biszkopt z bitą śmietaną, truskawkami i galaretką.

Pyszne ciacho, idealne na sobotnie popołudnie. Jeśli przyrządzimy je w niedużej tortownicy może być łatwym i efektownym urodzinowym torcikiem. Warto wtedy posmarować bitą śmietaną również brzegi. 

Polecam wszystkim ze względu na biszkopt, który naprawdę łatwo się przyrządza i chyba nie ma w ogóle opcji, żeby się nie udał ;)

Ciacho według przepisu mojej mamy:) Składniki na małą blaszkę. Jeśli chcesz aby warstwa galaretki była grubsza i dokładnie zakryła truskawki, użyj dwóch opakowań galaretki. 

Składniki na spód: 

- 3 jajka (oddziel żółtka od białek)
- 3/4 szkl. cukru
- 4 łyżki wody
- 3/4 szkl. mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szkl. wiórków kokosowych

Dodatkowo:

- 1/2 szkl. przegotowanej wody, do której wyciskamy pół niedużej cytryny
- duże opakowanie śmietany 30% (ok. 400g)
- 1 opakowanie galaretki poziomkowej lub truskawkowej (lub dwa jeśli chcesz, żeby warstwa była grubsza niż na zamieszczonym zdjęciu)
- truskawki (można oczywiście zrobić z innymi owocami)

Przygotowanie: 

1. Przygotuj galaretkę zgodnie z przepisem i odstaw do wystygnięcia. Kiedy już będzie chłodna wstaw ją do lodówki, żeby delikatnie się ścięła w czasie, gdy będziesz piec ciasto. 

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. 

2. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij mikserem na sztywną pianę. Cały czas miksując dodawaj cukier, żółtka i 4 łyżki wody. 

3. Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i miksuj krótko, tylko żeby całość dobrze się wymieszała. 

4. Na koniec dodaj wiórki kokosowe i wymieszaj delikatnie łyżką. Wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do gorącego piekarnika i piecz około 30 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni. Po tym czasie  wyciągnij i odstaw do wystygnięcia. Nie jest to typowy biszkopt, więc nie opada, nie trzeba nim rzucać itp ;)

6. Śmietanę ubij na sztywno i dosłodź do smaku (ja lubię nie bardzo słodką, ok. 4 łyżeczek na duże opakowanie, ale jest to kwestia indywidualna). 

7. Kiedy ciasto wystygnie wyciągnij je z blaszki i zdejmij papier do pieczenia, następnie z powrotem włóż do blaszki. Łyżeczką rozprowadź równomiernie po całej powierzchni ciasta wodę z cytryną. Jeśli nie nasączysz ciasta będzie suche. 

8. Rozprowadź równomiernie bitą śmietanę na całej powierzchni biszkoptu. Ułóż pokrojone na pół truskawki lub inne owoce. Na wierzch wylej galaretkę, aby nie spłynęła na boki musi być już dosyć sztywna. 

9. Wstaw na kilka godzin do lodówki i cierpliwie czekaj ;) 

Smacznego!


3 komentarze:

  1. Ciasto jest przeeeeeepyszne! A biszkopt rzeczywiście chyba wszystkim się udaje, skoro i mnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że się udało i smakowało :) Na tym samym spodzie przygotowałam też ostatnio wersję z kremem mascarpone, polecam, bo również jest pyszna :D Pozdrawiam!

      http://www.tysiacsmakow.eu/2014/05/ciasto-kokosowe-z-kremem-mascarpone.html

      Usuń
  2. Jaka duza blacha do ciasta?

    OdpowiedzUsuń

Wypróbowałeś przepis? Zostaw komentarz, daj znać mi i innym Czytelnikom, co sądzisz :) Dziękuję!