Prawdziwki marynowane w occie |
Uwielbiam patrzeć na marynowane grzybki. Najpiękniejsze bez wątpienia są borowiki - malutkie prawdziwki i podgrzybki wyglądają po prostu słodko. Moja siostra w zeszłym roku znalazła mnóstwo małych podgrzybków, na które po prostu nie mogłam się napatrzeć, najchętniej postawiłabym sobie słoiczek z tymi brązowymi łebkami na biurku w celach dekoracyjnych :)
Prawdziwki stawiam na drugim miejscu, jeśli chodzi o wygląd w słoiku. A walory smakowe? Tu was zaskoczę, bo nie do mnie to pytanie :) Nie jadam grzybów w occie! Po prostu ich nie lubię. Za to uwielbiam zbierać malutkie grzybki i pakować je do tych słoiczków, a amatorów jedzenia szukać nie muszę, chętni zawsze się znajdą.
Ilość porcji zależna od ilości grzybków :)
Stopień trudności: średnie.
Składniki:
- prawdziwki (im mniejsze tym ładniej wyglądają, a kapelusze się nie "marszczą")
- ocet i woda (w proporcji 1 porcja octu - 3 porcje wody)
- 1 nieduża cebula (wystarczy na kilka słoiczków)
- ok. 1/2 łyżki cukru
- po 2 - 3 ziarenka ziela angielskiego na każdy słoiczek
- po kilka ziarenek kolorowego pieprzu na każdy słoiczek
- po 1 liściu laurowym na każdy słoiczek
- opcjonalnie: inne przyprawy, niektórzy dodają np. gorczycę, można też zaszaleć i dodać kawałek papryczki chilli :)
- osolona woda do zagotowania grzybków
Przygotowanie:
1. Grzyby wrzuć na osolony wrzątek i gotujemy około 10 minut. Po tym czasie wyciągnij je z wody i przełóż do czystych, wyparzonych, niedużych słoiczków. Na wodzie po gotowaniu grzybów można przygotować np. barszcz.
2. W osobnym garnku zagotuj wodę z octem, pokrojoną w grube plastry cebulką oraz wszystkimi przyprawami. Zalewaj wrzącą mieszanką grzyby tak, aby były dobrze przykryte. W każdym słoiczku powinno się znaleźć po kilka ziaren ziela, pieprzu, trochę cebuli i liść laurowy :)
3. Od razu porządnie zakręć i odstaw do góry dnem, żeby "złapały". Ja takich słoiczków już nie pasteryzuję, najpóźniej otwierane były po roku i wszystko było ok. Wiem jednak, że niektórzy dla pewności wolą je zagotować - to już zależy od Ciebie. Najważniejsza jednak przy przygotowaniu tego rodzaju przetworów jest higiena - słoiki i pokrywki muszą być czyste i wyparzone.
Prawdziwki marynowane w occie |
mm... wyglądają świetnie!
OdpowiedzUsuń