Królik w sosie jogurtowym z grzybami |
Jakiś czas temu opublikowałam ten przepis na królika w śmietanowym sosie na bazie wina. To było w czasach, kiedy jadłam jeszcze śmietanę :) Teraz używam jogurtu naturalnego, dlatego (naturalnie) sosy śmietanowe zamieniłam na sosy jogurtowe. Przy okazji innego wpisu wspominałam już, że również zupy "zabielam" jogurtem, a dipy przygotowuję prawie codziennie :)
Jeśli chodzi o grzyby - dostałam pięknego dużego kozaka i sam jeden "zrobił" mi obiad. Nie lubię pisać konkretnej ilości grzybów w przepisach, bo zawsze używam ich tyle, ile akurat nazbieram, no chyba, że tak dużo nazbieram, że na raz się nie przeje ;) A dziś np. w pobliskim lesie jest więcej grzybiarzy niż grzybów i wszyscy chodzą z pustymi wiadrami, więc nie ma co się wybierać :)
Ilość porcji - 4.
Stopień trudności: średnie.
Składniki:
- 1 tuszka królika (ok. 1,5 kg)
- 100 ml białego, wytrawnego wina
- 1 cebula
- kilka świeżych grzybów (lub np. jeden bardzo duży) - np. borowiki będą idealne ;)
- łyżka masła
- odrobina oleju do smażenia mięsa
- 200 gramów jogurtu naturalnego (gęstego)
- 1 łyżka mąki
- sól, pieprz
- tymianek (świeży lub suszony)
- opcjonalnie: ząbek czosnku
Przygotowanie:
1. Królika podziel na części, jeśli nie wiesz jak to zrobić możesz obejrzeć ten film i ten film. W garnku naszykuj zimną wodę, dodaj około łyżkę soli i włóż królika - mocz go przez 10 minut. Całe mięso powinno być przykryte wodą. Następnie wyciągnij go i odstaw, żeby trochę ociekł.
2. Na patelni podsmaż na maśle posiekaną cebulę, a kiedy się zeszkli dodaj oczyszczone i pokrojone na nieduże kawałki grzyby, dopraw lekko solą i pieprzem. Smaż aż grzyby będą miękkie, ściągnij z patelni.
3. Patelnie podlej odrobiną oleju i na dużym ogniu przesmaż królika z każdej strony, tak aby delikatnie się zarumienił. Podlej winem i smaż, aż większa część odparuje, dolej wody (ok. 1 - 2 szklanki), tak aby mięso było do połowy lub trochę więcej przykryte. Dodaj ok. 1 łyżeczkę tymianku. Zmniejsz ogień, przykryj pokrywką i poczekaj, aż się zagotuje.
4. Jogurt dokładnie wymieszaj z mąką. Dodawaj gorący sos po łyżce i mieszaj dokładnie. Kiedy jogurt z mąką będą już dobrze rozpuszczone w sosie przelej na patelnię, przykryj i duś ok. 10 minut. Na koniec dopraw do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Jeśli masz ochotę, dodaj ząbek czosnku.
A może właściwie królik w sosie grzybowym na bazie jogurtu? ;) Nigdy nie mogę się zdecydować :) |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wypróbowałeś przepis? Zostaw komentarz, daj znać mi i innym Czytelnikom, co sądzisz :) Dziękuję!