niedziela, 28 września 2014

Królik w sosie jogurtowym z grzybami

Królik w sosie jogurtowym z grzybami

Jakiś czas temu opublikowałam ten przepis na królika w śmietanowym sosie na bazie wina. To było w czasach, kiedy jadłam jeszcze śmietanę :) Teraz używam jogurtu naturalnego, dlatego (naturalnie) sosy śmietanowe zamieniłam na sosy jogurtowe. Przy okazji innego wpisu wspominałam już, że również zupy "zabielam" jogurtem, a dipy przygotowuję prawie codziennie :)


Jeśli chodzi o grzyby - dostałam pięknego dużego kozaka i sam jeden "zrobił" mi obiad. Nie lubię pisać konkretnej ilości grzybów w przepisach, bo zawsze używam ich tyle, ile akurat nazbieram, no chyba, że tak dużo nazbieram, że na raz się nie przeje ;) A dziś np. w pobliskim lesie jest więcej grzybiarzy niż grzybów i wszyscy chodzą z pustymi wiadrami, więc nie ma co się wybierać :)


Ilość porcji - 4. 
Stopień trudności: średnie.

Składniki:

- 1 tuszka królika (ok. 1,5 kg)
- 100 ml białego, wytrawnego wina
- 1 cebula
- kilka świeżych grzybów (lub np. jeden bardzo duży) - np. borowiki będą idealne ;)
- łyżka masła
- odrobina oleju do smażenia mięsa
- 200 gramów jogurtu naturalnego (gęstego)
- 1 łyżka mąki
- sól, pieprz
- tymianek (świeży lub suszony)
- opcjonalnie: ząbek czosnku

Przygotowanie:

1. Królika podziel na części, jeśli nie wiesz jak to zrobić możesz obejrzeć ten film i ten film. W garnku naszykuj zimną wodę, dodaj około łyżkę soli i włóż królika - mocz go przez 10 minut. Całe mięso powinno być przykryte wodą. Następnie wyciągnij go i odstaw, żeby trochę ociekł.

2. Na patelni podsmaż na maśle posiekaną cebulę, a kiedy się zeszkli dodaj oczyszczone i pokrojone na nieduże kawałki grzyby, dopraw lekko solą i pieprzem. Smaż aż grzyby będą miękkie, ściągnij z patelni.

3. Patelnie podlej odrobiną oleju i na dużym ogniu przesmaż królika z każdej strony, tak aby delikatnie się zarumienił. Podlej winem i smaż, aż większa część odparuje, dolej wody (ok. 1 - 2 szklanki), tak aby mięso było do połowy lub trochę więcej przykryte. Dodaj ok. 1 łyżeczkę tymianku. Zmniejsz ogień, przykryj pokrywką i poczekaj, aż się zagotuje.

4. Jogurt dokładnie wymieszaj z mąką. Dodawaj gorący sos po łyżce i mieszaj dokładnie. Kiedy jogurt z mąką będą już dobrze rozpuszczone w sosie przelej na patelnię, przykryj i duś ok. 10 minut. Na koniec dopraw do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Jeśli masz ochotę, dodaj ząbek czosnku.



A może właściwie królik w sosie grzybowym na bazie jogurtu? ;) Nigdy nie mogę się zdecydować :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wypróbowałeś przepis? Zostaw komentarz, daj znać mi i innym Czytelnikom, co sądzisz :) Dziękuję!