środa, 17 września 2014

Dip jogurtowy z porem



Jogurt naturalny to właściwie jedyna forma nabiału jaką ostatnio jem. Nie przepadam za serami, a do wyjałowionego ze wszystkiego co dobre mleka jakoś nie jestem przekonana. Jogurty owocowe też nigdy nie były moim ulubionym produktem, a przecież więcej w nich cukru i chemii niż owoców, więc wcale mnie do nich nie ciągnie.

Dlatego staram się "upychać" ten jogurt gdzie tylko mogę, najlepiej gęsty lub grecki ;) Zabielam nim zupy, zamiast śmietany. Lubię go też zjeść np. z odrobiną miodu i owocami lub domową granolą. Ale absolutnym hitem są u mnie wszelkiego rodzaju dipy na bazie jogurtu. Zawsze z dużą ilością czosnku, który świetnie działa na odporność. Są one nie tylko doskonałym dodatkiem do potraw z grilla, ale sprawdzą się również do sałatek, pieczonego kurczaka, a nawet kanapek. Zwykły kotlet nabierze charakteru ;) 


Stopień trudności: banalne;)
Składniki:

- 1 średniej wielkości por (biała część)
- 200 gramów greckiego jogurtu naturalnego
- 1 duży ząbek czosnku (lub więcej, jeśli lubisz)
- sól, pieprz do smaku

Przygotowanie: 

1. Białą część pora umyj, przekrój wzdłuż na pół. Natnij paski o szerokości pół centymetra przez całą długość pora, a następnie drobno pokrój na małe kawałeczki (mam nadzieję, że to brzmi z sensem, w każdym razie ma być drobno). Przełóż do miseczki, zasyp dużą szczyptą soli i wymieszaj. Odstaw na kilkanaście minut.

2. Dodaj jogurt i przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem. Ja używam kolorowego i dosyć grubo go mielę, jak widać na zdjęciu :)

I gotowe :) Podawaj z czym tylko Ci przyjdzie ochota!




1 komentarz:

Wypróbowałeś przepis? Zostaw komentarz, daj znać mi i innym Czytelnikom, co sądzisz :) Dziękuję!