niedziela, 13 kwietnia 2014

Najlepsza pasta śniadaniowa z makreli

Pasta śniadaniowa z makreli z koperkiem i pomidorową "nutą" :)

Kupując rybę - czy świeżą, czy z puszki, nie jestem niestety w stanie sprawdzić ile metali ciężkich zdążyła ona "pochłonąć". Na puszkach często też producenci dużymi wołami umieszczają informację, że rybka jest bogata w kwasy tłuszczowe Omega-3 (to te dobre), jednak w rzeczywistości nie jestem w stanie przeczytać w składzie, ile tych kwasów zostało w rybie po obróbce, której została poddana przy puszkowaniu :) 

Ale! Często myślimy, że puszka to puszka, a jednak puszka puszce nie równa ;) Warto więc przed wrzuceniem jakiejś do koszyka zapoznać się z jej składem i wybrać tą, w której lista składników brzmi prosto, zrozumiale i naturalnie - bez dużej ilości aromatów i konserwantów, najlepiej też bez mąki, bo jest ona w tym przypadku zupełnie zbędna. Warto też wybrać taką z długim terminem przydatności, bo ryby w puszkach mogą sobie leżeć nawet do trzech lat, jednak podobno z czasem spada zawartość kwasów Omega-3.

Ale wróćmy do pasty :) Jest naprawdę pyszna i przede wszystkim naturalna, bez zbędnych "e" (no chyba, że z puszki, dlatego czytajcie składy!). Jeśli jesteś na diecie, zamiast majonezu dodaj więcej jogurtu naturalnego. A jeśli masz ochotę urozmaicić pastę, wkrój do niej drobno (już po zmiksowaniu) korniszona lub kawałek ogórka kiszonego. 

Z podanej ilości składników wychodzi przyzwoita, rodzinna porcja pasty :)
Stopień trudności: bardzo łatwe.

Składniki: 

- pół puszki makreli w sosie pomidorowym*
- 1 jajko ugotowane na twardo
- 1/2 niedużej cebulki
- kilka gałązek świeżego koperku
- 1 łyżka majonezu**
- 1 łyżka jogurtu naturalnego typu greckiego**
- sól, pieprz do smaku

* użyłam połowy puszki o wadze: 170 gramów netto, masa ryby 85 gramów.
** tyle dodałam do swojej pasty, jednak na początku możesz dodać trochę mniej i później ewentualnie dołożyć, aby uzyskać konsystencję, jaka Tobie odpowiada :)

Przygotowanie:

1. Pół puszki makreli wraz z częścią sosu pomidorowego z puszki przełóż do blendera. Dodaj posiekaną cebulkę, pokrojone na kilka kawałków jajko, posiekany koperek. Zmiksuj krótko.

2. Teraz dodaj majonez i jogurt naturalny, sól i pieprz. Zmiksuj, dopraw ewentualnie jeszcze do smaku.



Na posmarowane pastą kanapki możesz jeszcze położyć plasterek pomidora lub kiszonego ogórka i posypać je pokrojoną cebulką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wypróbowałeś przepis? Zostaw komentarz, daj znać mi i innym Czytelnikom, co sądzisz :) Dziękuję!