sobota, 20 czerwca 2015

Smoothie ananasowo-truskawkowe z melisą

Koktajl z ananasa i truskawek z dodatkiem świeżej melisy.

Jakiś rok czy dwa lata temu odkryłam świeżego ananasa... ale cóż to było za odkrycie. Kurczę, pomyślałam wtedy, przecież to nijak się ma do tego czegoś w syropie z puszki. Nie mówiąc już o tym, co można znaleźć w tym całym syropie. Od tamtej pory to świeży ananas towarzyszy mi w kuchni - dodaję go do sałatek czy właśnie do koktajli.

Ananas jest nie tylko niskokaloryczny, ale ma również szereg ciekawych właściwości. Zawiera np. bromelainę (najwięcej jest jej podobno w tym twardym "pieńku" w środku), która działa przeciwbólowo i przeciwzapalnie, dlatego można się wspomagać ananasem przy różnych obrzękach czy stanach zapalnych. Właściwie to można uznać ten owoc za cudowny lek - bromelaina wspomaga też gojenie się ran, wspomaga trawienie, a także łagodzi infekcje układu oddechowego. Spożywanie ananasa pomoże zapobiegać powstawaniu zakrzepów. Nie wspominając już o dużych ilościach witaminy C :)

Ananasa jemy na surowo (dlatego świetnie sprawdzą się koktajle), ale podobnie jak grejpfrut, może wchodzić w interakcje z niektórymi lekami!

2 porcje
Składniki:

- 3 plastry świeżego ananasa
- szklanka truskawek
- 10 liści melisy
- 100 ml soku jabłkowego (opcjonalnie)

Przygotowanie: 

1. Truskawki umyj, usuń szypułki. Ananasa obierz ze skóry, wykrój środek, a miąższ pokrój na mniejsze kawałki. Listki melisy opłucz pod bieżącą wodą.

2. Wszystkie składniki zmiksuj w blenderze i pij póki świeże ;) Koktajle nie lubią stać zbyt długo, gdyż tracą cenne witaminy!

Zapraszam Cię do polubienia funpage'a na Facebook'u! :)





1 komentarz:

Wypróbowałeś przepis? Zostaw komentarz, daj znać mi i innym Czytelnikom, co sądzisz :) Dziękuję!