niedziela, 10 marca 2013

Omlet z szynką, żółtym serem i kiełkami

Weekend to idealny moment na leniwe śniadanie:) I choć omlet nie wymaga ani dużo pracy, ani czasu, to jednak zazwyczaj takie śniadanie przychodzi czas właśnie w sobotę albo niedzielę. 

Jajka, chwila porządnego ubijania, ulubione dodatki i pyszny omlet gotowy:) 

Składniki: 

- 2 jajka
- 2 plasterki dobrej szynki
- 2 plasterki żółtego sera
- dowolne kiełki (u mnie brokuła)
- sól, pieprz
- czubata łyżeczka masła

Przygotowanie: 

1. Szynkę i ser kroimy w około 1 cm kawałki.

2. Jajka ze szczyptą soli dosyć długo ubijamy trzepaczką na puszystą masę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na średniej wielkości patelni (powiedzmy ok. 20 cm) rozgrzewamy masło.

3. Przekładamy wędlinę i ser do jajka, delikatnie mieszamy. Wylewamy całość na patelnię. Smażymy na bardzo małym ogniu aż jajko z wierzchu się zetnie (można przykryć na chwilę pokrywką).

4. Gotowy omlet przekładamy na talerz i posypujemy kiełkami.

Smacznego :)

4 komentarze:

Wypróbowałeś przepis? Zostaw komentarz, daj znać mi i innym Czytelnikom, co sądzisz :) Dziękuję!