piątek, 16 listopada 2012

Piersi z indyka w sosie śmietanowo-czosnkowym ze świeżą bazylią

Ten przepis powstał zupełnie przypadkowym przypadkiem:) Wiecie, coś komuś czasem wpadnie do ciasta albo do zupy i eureka!:)

Ja zrobiłam na obiad pizzę:) Oj była pyszna i mało dietetyczna.. ciasto kupiłam gotowe, takie w ruloniku, bo zależało mi na czasie. Posmarowałam je sosem ze świeżych pomidorów z bazylią i oregano. Na to pokroiłam mnóstwo boczku, od groma cebuli, trochę wędliny, a na koniec posypałam toną żółtego sera:) Mniam!
Ale co ma pizza do indyka? Ano, do pizzy zrobiłam sos czosnkowy, którego połowa została. I ta połowa właśnie wylądowała na indyku. Na koniec dorzuciłam jeszcze świeżą bazylię i gotowe. Pycha:)

Składniki:

- 300 - 400 g filetów z piersi indyka
- 150 ml wody
- 100 g śmietany 18% (można zastąpić "trzydziestką")
- 1 - 2 ząbki czosnku
- suszone zioła - bazylia (można pominąć), oregano
- czubata łyżka masła
- sól, pieprz
- kilka gałązek świeżej bazylii

Przygotowanie: 

1. Piersi z indyka delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Posypujemy z obu stron solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy "kotlety" z obu stron.

2. Kiedy już ładnie się usmażą dodajemy wodę i mieszamy.

3. W między czasie w szklance mieszamy śmietanę z solą, pieprzem i suszonymi ziołami oraz wyciskamy do niej czosnek.

4. Gorącą wodę z patelni (powinna się zagotować) dodajemy po łyżce do śmietany z przyprawami, za każdym razem mieszamy. Dopełniamy w ten sposób szklankę, a następnie powoli, cały czas mieszając wlewamy z powrotem na patelnię.

5. Czekamy jeszcze chwilę aż się zagotuje, a na koniec dodajemy posiekaną (ja porwałam palcami) świeżą bazylię. Doprawiamy ewentualnie do smaku solą, pieprzem, oregano. Jeśli uznasz, że sos jest za rzadki, możesz zagęścić go mąką.

I gotowe. Kolejny obiad z serii "ekspresowe" - idealny, jeśli potrzebujesz coś szybko upichcić po pracy.

17 komentarzy:

  1. wygląda bardzo apetycznie :) Nominowałam Cię do Liebster Award, w związku z tym zapraszam do siebie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis w sam raz dla mnie! Uwielbiam czosnek!

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie gotuje, ale juz wiem ze będzie pyszne. Moja rodzina uwielbia takie sosy. Dziekuje

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie dziś pierś z indyka wg Twojego przepisu królowała na moim stole :-) Pyszna... Rodzina zachwycona... Dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  5. ...taaak...to chyba to czego szukałem na przyjęcie z okazji 50-ki...przyjadą dwie rodziny mafijne, z Krakowa i Ostrołęki... dam znak w poniedziałek....pozdrawiam serdecznie-Dariusz Kot.

    OdpowiedzUsuń
  6. No to już wiem co będę mieć dziś na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  7. A ja dziś przygotuję ponownie, bo danie okazało się świetne!

    OdpowiedzUsuń
  8. Może nie zrobiłam w 100% wg Twojego przepisu, bo - pokroiłam pierś z indyka, usmażyłam, dodałam cebulkę i pora (bo lubię i pasuje do tego typu sosów) i podanym przez Ciebie sosem zalałam pierś na patelni, zmieszałam to z makaronem typu tagiatelle i wyszła BOMBA! Brakowało mi tylko parmezanu, bądź innego startego sera, którego akurat nie miałam. Do tego lampka wina i czuję się spełniona po męczącym dniu - dlatego dziękuję za inspirację i polecam kiedyś spróbować moją wersję ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, dziękuję za komentarz :) Na pewno kiedyś zrobię Twoją wersję z porem, bo również go uwielbiam!

      Usuń
  9. W dniu dzisiejszym znowu na obiad wykorzystałam Twój sposób na indyka- po usłyszeniu od moich najbliższych zwyczajowej już serii zachwytów nad tym daniem postanowiłam wreszcie wpisać bardzo pozytywny komentarz:)
    Niech nikogo nie zmyli prostota składników, bo efekt jest doskonały!!! Indyk soczysty, połączenie z czosnkiem i ziołami urozmaica smak- dla nas jest super! Beata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beato, dziękuję Ci bardzo za komentarz, cieszę się, że to danie przypadło do gustu Twojej rodzinie :) Pewnie, że eksperymenty są fajne, ale na co dzień najlepsze chyba jednak to co najprostsze!

      Usuń
  10. wlasnie szukalam przepisu na filet z indyka,mam nadzieje,ze bedzie dobre danie

    OdpowiedzUsuń
  11. wlasnie szukalam przepisu na filet z indyka,mam nadzieje,ze bedzie dobre danie

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszne. Ja dodałem 3/4 ząbka czosnku i łyżeczkę mąki od razu do śmietany. Było wyśmienite !!!

    OdpowiedzUsuń

Wypróbowałeś przepis? Zostaw komentarz, daj znać mi i innym Czytelnikom, co sądzisz :) Dziękuję!