środa, 25 grudnia 2013

Biszkopt na majonezie z masą makową, czyli makowiec inaczej ;)

Biszkopt na majonezie z masą makową

Bardzo lubię ciasta przygotowane z dodatkiem majonezu - zawsze są puszyste i mięciutkie, bardzo delikatne. Choć majonez w cieście w pierwszej chwili może zaskakiwać, to wierzcie mi, że po upieczeniu absolutnie go nie czuć :) Zwróćcie uwagę, że nie dodajemy już do ciasta żadnego innego tłuszczu - masła, margaryny czy oleju. Tę rolę spełnia majonez :)

Taki makowiec jest bardzo dobrą alternatywą dla wymagających dłuższego czasu ciast drożdżowych. Z powodzeniem można go przygotować na Święta czy po prostu do niedzielnej kawy. Masę makową warto doprawić cukrem pudrem lub miodem według własnych upodobań, przy takiej ilości cukru nie jest bardzo słodka, taką lubię... Zawsze też można użyć gotowej masy makowej z puszki, wtedy przygotowanie ciasta zajmie dosłownie chwilę ;) 

Z podanej ilości składników wyszły mi dwie małe keksówki o wymiarach 24 cm x 10 cm o wysokości 7 cm. Oczywiście można ciasto upiec w jednej większej ;) Pamiętajcie, że masę makową wykładamy na wierzch biszkoptu i sama opada na dół. 

Składniki na masę makową:

- 200 g maku
- ok. 1 szklanki mleka
- 4 łyżki cukru pudru
- 4 łyżki miodu
- 50 g orzechów włoskich*
- 1 czubata łyżka masła
- 1 białko jaja

* możesz również dodać kandyzowaną skórkę pomarańczy lub inne bakalie, np. rodzynki.

Składniki na ciasto:

- 4 duże lub 5 małych jajek
- 3/4 szklanki cukru (w oryginale cała szklanka)
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki majonezu dekoracyjnego Winiary
- 1 łyżka octu (użyłam winnego, z białego wina)

Przygotowanie: 

1. Mak zalewamy gorącym mlekiem tak, żeby był lekko przykryty. Gotujemy 10 minut, ciągle mieszając. Odstawiamy do wystygnięcia, odciskamy z nadmiaru mleka i przepuszczamy 2 razy przez maszynkę. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mak, cukier, miód i orzechy, smażymy na małym ogniu około 10 minut. Cały czas mieszamy. Ściągamy z ognia i lekko studzimy. Ubijamy białko na sztywną pianę, dodajemy do ciepłej, ale nie gorącej masy makowej. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

2. Jajka ubijamy z cukrem do uzyskania puszystej masy (ok. 4 minut). Mąki mieszamy w osobnym naczyniu z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy i mieszamy łyżką. Następnie dodajemy majonez i ocet, mieszamy do połączenia się składników.

3. Przekładamy do wysmarowanej masłem lub margaryną i posypanej tartą bułką. Na ciasto wykładamy wystudzoną masę makową. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 50 minut (bez termoobiegu) do suchego patyczka.



Delikatne, mięciutkie ciasto idealnie pasuje do masy makowej

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wypróbowałeś przepis? Zostaw komentarz, daj znać mi i innym Czytelnikom, co sądzisz :) Dziękuję!