czwartek, 26 grudnia 2013

Seromakowiec - sernik z makiem na spodzie z ciasteczek



Seromakowiec to rozwiązanie dla leniwych :) Dla tych, którym się nie chce albo po prostu nie mają już czasu, żeby np. na Święta upiec sernik i makowiec. Ten jest dla wybitnie leniwych, bo przygotowany na "ciasteczkowym" spodzie i z gotową masą makową z puszki ;) 


Spód przygotowałam na bazie czekoladowych herbatników, ale można też użyć jasnych, wtedy wyjdą nie dwie, a trzy wyraziste warstwy. Na Boże Narodzenie można użyć też pierników, seromakowiec będzie miał wtedy korzenną nutę. 

Przygotowywałam ciasto w średniej blaszce, zostało mi trochę twarogu i masy makowej, którą postanowiłam wykorzystać do upieczenia miniwersji (na zdjęciach) w tortownicy o średnicy 18 cm. Na samym końcu notki znajdziesz więc proporcje składników również na "małego seromaczka" :) 

Składniki na blaszkę o wymiarach 28 cm x 24 cm:

Spód:
- 200 g herbatników lub pierniczków
- 100 g masła*
- 2/3 puszki masy makowej

* lub trochę więcej - w zależności od użytych ciastek (szczegóły w przepisie)

Masa serowa:
- 700 g twarogu na sernik
- 5 niedużych jaj
- 150 g miękkiego masła lub margaryny
-  2/3 szklanki cukru
- 1 czubata łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 laska wanilii (opcjonalnie dodatkowo aromat waniliowy lub cukier wanilinowy)

Przygotowanie: 

1. Masło na spód rozpuszczamy na małym ogniu, odstawiamy do wystygnięcia. Ciasteczka mielimy w blenderze, mieszamy z chłodnym masłem. Potrzebujemy uzyskać konsystencję "mokrego piasku", tzn. ciasto jest sypkie, ale jeśli zgnieciemy je w rękach to się skleja. Jeśli będzie zbyt sypkie będzie się kruszyć przy krojeniu gotowego ciasta. Generalnie 100 gramów masła powinno wystarczyć ;) Przesypujemy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Rozprowadzamy równo po całej powierzchni, a następnie mocno dociskamy ręką lub np. spodem kubka. Odstawiamy do lodówki.

2. Masło lub margarynę ucieramy mikserem z cukrem, dodajemy ziarenka z laski wanilii, ewentualnie aromat lub cukier waniliowy. Cały czas miksując dodajemy po jednym żółtka (!) jaj. Wsypujemy obie mąki, dodajemy twaróg, miksujemy krótko, tylko do uzyskania jednolitej masy.

3. Białka jaj ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Przekładamy do masy serowej i delikatnie mieszamy łyżką.

4. Na spód ciasta wykładamy masę makową. Rozprowadzamy równomiernie, najlepiej robić to mocząc co jakiś czas łyżkę w wodzie. Następnie na warstwę maku wykładamy masę serową.

5. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni, od razu zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy około godziny. Sernik powinien w miarę równomiernie urosnąć, brzegi się zarumienią, ale większość powierzchni ciasta ma być złocista. Uchylamy piekarnik i powoli studzimy.

6. Podajemy posypany czekoladą lub polany czekoladową polewą.



Składniki na tortownicę o średnicy 18 cm. Sposób przygotowania jak wyżej, ale pamiętajcie jednak, że w tym przypadku ciasto trzeba piec krócej - około 45 - 50 minut. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Można też posmarować tortownicę masłem i posypać bułką tartą.

Spód:
- 100 g herbatników lub pierniczków
- 50 g masła*
- 1/3 puszki masy makowej

Masa serowa:
- 300 g twarogu na sernik
- 3 nieduże jaja
- 75 g miękkiego masła lub margaryny
-  1/3 szklanki cukru
- 1  łyżka mąki pszennej
- 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 laska wanilii

* lub trochę więcej - w zależności od użytych ciastek (szczegóły w przepisie)




3 komentarze:

  1. ale jest duży! :) jako ogromna fanka serników nie mogę się napatrzeć :D

    OdpowiedzUsuń
  2. seromak to mój ulubiony wypiek na święta :] łączy w sobie dwa moje ulubione ciasta.

    OdpowiedzUsuń

Wypróbowałeś przepis? Zostaw komentarz, daj znać mi i innym Czytelnikom, co sądzisz :) Dziękuję!