Nie będę pisać składników na konkretną liczbę porcji, w zależności od potrzeb pomnóżcie odpowiednio :)
Składniki:
- filety z piersi z kurczaka lub indyka w ilości dowolnej
- kulka mozarelli (na około 4 roladki)
- pokrojone na kawałki suszone pomidory (u mnie dwa kawałki na roladkę)
- świeża bazylia (po 2-3 listki na roladkę)
- sól, pieprz (ew. zioła)
- olej do smażenia
- odrobina mąki
Przygotowanie:
1. Mięso myjemy i suszymy, każdą pierś kroimy na dwa plastry i delikatnie rozbijamy. Posypujemy solą i pieprzem z obu stron.
2. Na każdym kawałku mięsa układamy pokrojony w kostkę ser, pomidory oraz drobno posiekane listki bazylii - najlepiej przy szerszym końcu, wtedy łatwiej zawinąć ciasną roladkę. Zawijamy. Ja profilaktycznie spinam je jeszcze wykałaczkami, żeby aby na pewno ani gram sera mi nie wypłynął podczas smażenia ;)
3. Każdą roladkę obtaczamy delikatnie w mące. Smażymy na rozgrzanym oleju, obracając co jakiś czas tak, aby z każdej strony roladka ładnie się przyrumieniła.
Polecam nie tylko na niedzielny obiad, bo przygotowanie wcale nie zajmuje bardzo dużo czasu ;) A jeśli dodać dobre wino, może być też romantyczna obiadokolacja...
Ależ delicje! Musze takie koniecznie zrobić!
OdpowiedzUsuńPolecam!!:)
Usuń