piątek, 14 lutego 2014

Gulasz wołowy


Właściwie nie wiem czy to przepis siostry czy szwagra :) W każdym razie prosty gulasz nabiera wyjątkowego smaku, dzięki jednemu prostemu zabiegowi, a konkretnie chodzi o zasmażkę ze słodkiej papryki :)
Musisz uważać, żeby jej nie przypalić, kiedy smażona papryka zacznie pięknie pachnieć, po chwili dodaj masło i smaż jeszcze minutkę, cały czas mieszając. Gulasz będzie miał piękny aromat i kolor... 

Najlepiej jeśli do jego przygotowania użyjesz bulionu warzywnego, jeśli go jednak nie masz, wystarczy zwykła woda. Pamiętaj, aby całość doprawić do smaku solą dopiero pod koniec duszenia. 

Składniki:

- 700 gramów wołowiny
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 3 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki
- łyżka masła
- 400 ml chłodnej wody lub bulionu warzywnego
- 1 łyżka mąki do zagęszczenia + odrobina do oprószenia mięsa
- sól do smaku

Przygotowanie:

1. Wołowinę myjemy, osuszamy, kroimy na nieduże kawałki, oprószamy mąką. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek w cienkie plasterki. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy kilka minut mięso z cebulą i czosnkiem na dużym ogniu, cały czas mieszając.

2. Na małej patelni podsmażamy krótką chwilę paprykę słodką i ostrą, dodajemy do niej łyżkę masła i jeszcze chwilę smażymy, cały czas mieszając. Ściągamy z ognia, odstawiamy na chwilę. Kiedy lekko przestygnie dodajemy powoli bulion lub wodę, cały czas mieszając.

3. "Paprykowy bulion" przelewamy na patelnię z mięsem, przykrywamy i dusimy aż mięso będzie miękkie (ok. 1,5 godziny).

4. 10 minut przed końcem rozprowadzamy łyżkę mąki w zimnej wodzie (ok. 0,5 szklanki). Zagęszczamy sos, dodając najpierw trochę gorącego sosu do mąki z wodą. Kiedy się zagotuje doprawiamy do smaku solą i ewentualnie ostrą papryką.

Podajemy z ziemniakami i ogórkiem kiszonym lub innymi dodatkami :) Pierwszy raz jadłam u siostry z pampuchami, również pasują idealnie!


1 komentarz:

Wypróbowałeś przepis? Zostaw komentarz, daj znać mi i innym Czytelnikom, co sądzisz :) Dziękuję!