Makaron fusilli, pesto z roszponki, pieczona pierś kurczaka, suszone pomidory, brokuł, groszek, kukurydza :) |
Jeśli chodzi o makaron to moją ulubioną potrawą jest i będzie zawsze makaron z jajkiem :) Jak już go gotuję, to zawsze więcej, żeby zostało właśnie do jajka na kolację. Tymczasem na obiad makaron jest zawsze opcją łatwą i szybką - wystarczy parę ulubionych dodatków i pyszne danie gotowe.
Dziś podałam go z upieczoną w rękawie miękką i soczystą piersią z kurczaka oraz warzywami, które z makaronem zawsze komponują się świetnie. Do tego pesto z roszponki i suszone pomidory. Całość polałam odrobiną maślanego sosu, który powstał przy pieczeniu mięsa.
Stopień trudności: łatwe
Składniki (3 porcje):
- pierś z kurczaka podwójna
- kolorowy pieprz
- sól
- słodka papryka
- 2 łyżeczki masła
- 200 gramów makaronu fusilli Omnomnom
- dwie garści roszponki
- dwa ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju z suszonych pomidorów
- kilka łyżek oliwy z oliwek
- kilka suszonych pomidorów
- 1/2 brokuła
- 2 łyżki kukurydzy z puszki
- 2 łyżki groszku konserwowego (lub ugotowanego świeżego)
Przygotowanie:
1. Pierś z kurczaka podziel na pół, oprósz solą, kolorowym pieprzem i słodką papryką. Na filetach ułóż po łyżeczce masła, odstaw. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
2. Zamknij mięso w rękawie do pieczenia i wstaw do rozgrzanego piekarnika na ok. 30 - 35 minut.
3. Roszponkę zmiksuj krótko z oliwą, wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dopraw do smaku solą i pieprzem.
4. Brokuła gotuj kilka minut w osolonym wrzątku (nie przykrywaj!). Makaron przygotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Suszone pomidory pokrój w drobną kostkę.
5. Wyłóż makaron na talerze, na środku ułóż pesto z roszponki, a na nim pierś z kurczaka pokrojoną w plastry. Opcjonalnie: polej odrobiną sosu, który powstał przy pieczeniu mięsa. Rozłóż dookoła podzielonego na różyczki brokuła, rozsyp groszek i kukurydzę, suszone pomidory, udekoruj kilkoma świeżymi liśćmi roszponki.
Szybkie i łatwe danie obiadowe dla całej rodziny. |
Potrawę przygotowałam na konkurs:
pyszne danie:)
OdpowiedzUsuń