niedziela, 27 kwietnia 2014

Sałatka ziemniaczana z boczkiem

Sałatka ziemniaczana z boczkiem

Dzień przed Świętami było "wielkie wędzenie" zwane dalej "wielkim piciem piwa". W każdym razie po tym wydarzeniu pozostało mi jeszcze trochę pysznej, "prawdziwej" szynki i boczek... rewelacyjny, pachnący dymem i wędzonką, a nie "aromatem wędzonki", napakowany tymi wszystkimi substancjami smolistymi, których zabrania Unia Europejska, jakby politycy lepszych problemów do rozwiązywania już nie mieli. I jakby to naprawdę był największy problem związany z żywnością, która trafia na nasze stoły...

Tak czy inaczej boczek mam i nie zawaham się go użyć. Do pysznej ziemniaczanej sałatki na początek. Bez sztucznych dodatków i konserwantów. Może być pomysłem na drugie śniadanie lub doskonałym dodatkiem do grillowanego mięsa. 

Stopień trudności: łatwe, wystarczy nie rozgotować ziemniaków ;)

Składniki (2 - 3 porcje):

- 1/2 kg ziemniaków*
- 1/2 niedużej cebuli
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 150 gramów wędzonego boczku
- 2 łyżki majonezu
- sól, pieprz do smaku

* najlepsze będą gatunki, które nie rozpadają się po ugotowaniu

Przygotowanie: 

1. Ziemniaki ugotuj (obrane lub w mundurkach, w zależności od upodobań) w osolonej wodzie. Odstaw do wystygnięcia.

2. Boczek pokrój w cienkie paseczki, usmaż na suchej patelni, przełóż na ręcznik papierowy.

3. Cebulę i jajka pokrój w drobną kostkę. Ziemniaki pokrój w plastry o grubości ok. 0,5 cm.

4. Wymieszaj wszystkie składniki, dopraw sałatkę do smaku solą i pieprzem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wypróbowałeś przepis? Zostaw komentarz, daj znać mi i innym Czytelnikom, co sądzisz :) Dziękuję!