Kompot jabłkowo-rabarbarowy z nutą limonki |
Nie wyobrażam sobie wiosennych, ciepłych dni bez kwaskowatego kompotu z rabarbarem. Połączenie słodkich jabłek i kwaśnego rabarbaru jest absolutnie idealne. Sprawdzi się zwłaszcza w upalne dni.
Rabarbar jest źródłem witamin A, C i E oraz potasu, kwasu foliowego i błonnika. Podobno nie powinno się go jednak jeść w nadmiarze, gdyż zawiera też kwas szczawiowy.
W sezonie lubię używać go do ciast, np. do tego ciasta jogurtowego z rabarbarem i jabłkami. W tym roku zamierzam też zrobić syrop w słoikach na zimę.
Stopień trudności: bardzo łatwe
Składniki:
- 5 grubych "lasek" rabarbaru
- 4 nieduże jabłka
- sok wyciśnięty z jednej limonki
- 2 litry wody
- cukier do smaku
Przygotowanie:
1. Rabarbar obierz ze skórek, umyj, pokrój na kawałki.
2. Jabłka umyj, pokrój na ćwiartki, wydrąż gniazda nasienne.
3. Zalej owoce zimną wodą i zagotuj. Wyłącz. Dodaj sok wyciśnięty z limonki i kilka łyżek cukru do smaku.
4. Najlepiej smakuje schłodzony, choć jeszcze ciepły też jest pyszny ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wypróbowałeś przepis? Zostaw komentarz, daj znać mi i innym Czytelnikom, co sądzisz :) Dziękuję!