wtorek, 29 kwietnia 2014

Kompot z jabłek i rabarbaru

Kompot jabłkowo-rabarbarowy z nutą limonki


Nie wyobrażam sobie wiosennych, ciepłych dni bez kwaskowatego kompotu z rabarbarem. Połączenie słodkich jabłek i kwaśnego rabarbaru jest absolutnie idealne. Sprawdzi się zwłaszcza w upalne dni. 

Rabarbar jest źródłem witamin A, C i E oraz potasu, kwasu foliowego i błonnika. Podobno nie powinno się go jednak jeść w nadmiarze, gdyż zawiera też kwas szczawiowy. 

W sezonie lubię używać go do ciast, np. do tego ciasta jogurtowego z rabarbarem i jabłkami. W tym roku zamierzam też zrobić syrop w słoikach na zimę.



Stopień trudności: bardzo łatwe
Składniki:

- 5 grubych "lasek" rabarbaru
- 4 nieduże jabłka
- sok wyciśnięty z jednej limonki
- 2 litry wody
- cukier do smaku

Przygotowanie:

1. Rabarbar obierz ze skórek, umyj, pokrój na kawałki.

2. Jabłka umyj, pokrój na ćwiartki, wydrąż gniazda nasienne.

3. Zalej owoce zimną wodą i zagotuj. Wyłącz. Dodaj sok wyciśnięty z limonki i kilka łyżek cukru do smaku.

4. Najlepiej smakuje schłodzony, choć jeszcze ciepły też jest pyszny ;)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wypróbowałeś przepis? Zostaw komentarz, daj znać mi i innym Czytelnikom, co sądzisz :) Dziękuję!