wtorek, 6 maja 2014

Barszcz biały (nie tylko świąteczny)


Pamiętam, że pierwszy barszcz biały jaki ugotowałam, to była katastrofa :) Ugotowałam sobie wywar na jakimś mięsie, gotowałam w nim później białą kiełbasę, a na koniec wlałam jakiś barszcz z butelki. Wyszło nie dość, że dziwne, gęste, to jeszcze właściwie bez smaku :)

Nie pozostawało nic innego, jak poprosić o radę starszą siostrę i teraz gotuję barszcz według przepisu Agnieszki. Jest idealny na Wielkanoc, ale, ale... to jest też świetna zupa na szybki obiad w tygodniu. Pod warunkiem, że samą zupę przygotujemy dzień wcześniej, a na obiad ją tylko odgrzejemy. Wtedy zamiast wrzucać do wywaru ziemniaki, można ugotować ich trochę więcej osobno, zrobić puree i podać w ten sposób z zupą.


Stopień trudności: średnie

Składniki:

- 2 litry wywaru z parzenia szynki lub 2 litry wrzątku i kostka Bulion Cielęcy Winiary
- 4 - 5 sztuk białej kiełbasy
- 4 - 5 ziemniaków
- 2 - 3 ząbki czosnku
- 1 liść laurowy
- 3 - 4 ziarenka ziela angielskiego
- 2 - 3 plastry wędzonego boczku
- 100 gramów szynki lub "zwykłej" kiełbasy
- 1 mała cebulka
- 1 lub 2 torebki Barszczu białego Winiary*
- majeranek
- pieprz ziołowy
- opcjonalnie: kilka grzybów (świeżych lub mrożonych) lub pieczarek

Dodatkowo: 

- jajka na twardo (po jednym na talerz)

* w zależności od upodobań - jedna torebka, będzie bardziej łagodny, dwie torebki - bardziej kwaśny

Przygotowanie:

1. Białą kiełbasę parz w bulionie lub wywarze przez około pół godziny w temperaturze około 90 stopni (wywar nie powinien się gotować) razem z ząbkami czosnku, liściem laurowym i zielem angielskim. Po tym czasie kiełbasę wyciągnij i pokrój w półtalarki.

2. Do wywaru dodaj obrane i pokrojone ziemniaki. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni z pokrojoną szynką lub "zwykłą" kiełbasą, dodaj posiekaną cebulkę i smaż, aż się zeszkli. Przełóż wszystko do zupy.

3. Barszcz biały Winiary przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu i dodaj do wywaru, gdy ziemniaki będą miękkie. Wrzuć pokrojoną białą kiełbasę, opcjonalnie grzyby lub pieczarki.

4. Gdy się zagotuje dopraw do smaku pieprzem ziołowym i majerankiem i gotuj jeszcze około 5 minut.




1 komentarz:

Wypróbowałeś przepis? Zostaw komentarz, daj znać mi i innym Czytelnikom, co sądzisz :) Dziękuję!