środa, 7 maja 2014

Sosy do grilla - majonezowo-ketchupowy z czosnkiem i szczypiorkiem

Sos majonezowo-ketchupowy z czosnkiem i szczypiorkiem


Od dzisiaj na blogu nowa, sezonowa seria postów - sosy do grilla. I choć temat na czasie, bo wiosna, to tak naprawdę te sosy, które będą się wkrótce pojawiały nadają się także do potraw przygotowanych w inny sposób. Np. większość świetnie sprawdzi się do domowej pizzy. 

Ja osobiście uwielbiam grillować różnego rodzaju mięsa i kombinować z różnymi wersjami szaszłyków, ale najbardziej chyba kocham ziemniaki zawinięte w folię z masłem czosnkowym i rozmarynem, upieczone na grillu. Mogę jeść tylko te ziemniaki i np. taki sos majonezowo-ketchupowy. Właściwie to nic więcej mi już na obiad nie potrzeba. 



Stopień trudności: bardzo łatwe.

Składniki:

- 4 łyżki majonezu dekoracyjnego Winiary
- 2 łyżki ketchupu ziołowego lub sosu salsa Winiary
- 1 łyżka soku z limonki
- 1/2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 2 ząbki czosnku (lub 1 duży)
- opcjonalnie: zioła do smaku

Przygotowanie:

Czosnek wyciśnij przez praskę, wymieszaj dokładnie z pozostałymi składnikami. Opcjonalnie dopraw do smaku dowolnymi ziołami, choć i bez tego sos jest świetny.



Sos świetnie sprawdzi się do pizzy

2 komentarze:

  1. takiego jeszcze nie jadłam :D muszę wypróbować :-))

    OdpowiedzUsuń
  2. też robię taki sos, jest smaczny bardzo:)

    OdpowiedzUsuń

Wypróbowałeś przepis? Zostaw komentarz, daj znać mi i innym Czytelnikom, co sądzisz :) Dziękuję!