Sos majonezowo-ketchupowy z czosnkiem i szczypiorkiem |
Od dzisiaj na blogu nowa, sezonowa seria postów - sosy do grilla. I choć temat na czasie, bo wiosna, to tak naprawdę te sosy, które będą się wkrótce pojawiały nadają się także do potraw przygotowanych w inny sposób. Np. większość świetnie sprawdzi się do domowej pizzy.
Ja osobiście uwielbiam grillować różnego rodzaju mięsa i kombinować z różnymi wersjami szaszłyków, ale najbardziej chyba kocham ziemniaki zawinięte w folię z masłem czosnkowym i rozmarynem, upieczone na grillu. Mogę jeść tylko te ziemniaki i np. taki sos majonezowo-ketchupowy. Właściwie to nic więcej mi już na obiad nie potrzeba.
Stopień trudności: bardzo łatwe.
Składniki:
- 4 łyżki majonezu dekoracyjnego Winiary
- 2 łyżki ketchupu ziołowego lub sosu salsa Winiary
- 1 łyżka soku z limonki
- 1/2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 2 ząbki czosnku (lub 1 duży)
- opcjonalnie: zioła do smaku
Przygotowanie:
Czosnek wyciśnij przez praskę, wymieszaj dokładnie z pozostałymi składnikami. Opcjonalnie dopraw do smaku dowolnymi ziołami, choć i bez tego sos jest świetny.
Sos świetnie sprawdzi się do pizzy |
takiego jeszcze nie jadłam :D muszę wypróbować :-))
OdpowiedzUsuńteż robię taki sos, jest smaczny bardzo:)
OdpowiedzUsuń