Kurczak w sosie śmietanowo-ziołowym z pieczarkami. Dodatkowo posypałam kiełkami rzodkiewki, które nałogowo dodaję ostatnio do wszystkiego :) |
Dziś miałam dzień dobroci dla roślin. Przyznam się Wam bez bicia, że w pokoju miałam do dziś tylko jednego kwiatka. Kaktusa w dodatku. Inne nie lubią suchego powietrza i małej ilości światła, jaka wpada do pomieszczenia. I tak sobie rozmyślałam, że tyle tej wody z płukania kiełków się marnuje, przecież mój kaktus całej nie pochłonie :) Miałam kupić kwiatka. Ale szłam dziś do piekarni i na mojej drodze wyrosła bida. Miniaturowa róża, prawie wysuszona, choć gałązki jeszcze zielone, kwitnąca na żółto, bo miała jednego wysuszonego pąka. Wyrzucona z doniczki, leżała na trawniku, chyba komuś nawet nie chciało się iść do śmietnika, tylko rzucił przez okno. A ja głupia co? No przecież nie mogłam zostawić, bo szkoda kwiatka, prawda? Nie pierwszy raz zresztą ratuję roślinkę przed śmietnikiem :) Zobaczymy co z niej wyrośnie ;)
Ale wróćmy do tematu jedzenia. Dziś kolejny obiad z serii bardzo szybki w przygotowaniu. "Pomysł na..." przygotuje za Ciebie cały sos, a pieczarki zdecydowanie dodają potrawie charakteru. Choć sama przygotowałam to danie z ziemniakami, to bardzo polecam jako dodatek mój ulubiony pęczak, doskonale komponuje się z śmietanowo-ziołowym sosem. Zrobiłam też sałatkę z brokuła, fety i kiełków rzodkiewki i wyszedł naprawdę bardzo smaczny obiad.
Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 250 gramów pieczarek
- 1 opakowanie "Pomysł na... Kurczaka w sosie śmietanowo-ziołowym"
- 200 ml śmietany 12%*
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju do smażenia
- opcjonalnie: ulubione zioła do posypania mięsa, np. tymianek
- kiełki rzodkiewki lub natka pietruszki do posypania
* wypróbowałam również w wersji z jogurtem naturalnym - sprawdził się świetnie :)
Przygotowanie:
1. Pierś z kurczaka pokrój w niedużą kostkę, posyp solą, pieprzem i opcjonalnie ziołami. Podsmaż krótko na rozgrzanym oleju, na dużym ogniu. Ściągnij z patelni i odstaw na chwilę.
2. Pieczarki umyj, pokrój na mniejsze kawałki i podsmaż na tej samej patelni co mięso. Oprósz solą i pieprzem, smaż aż cała woda odparuje.
3. Do pieczarek dodaj z powrotem mięso. Dodaj "Pomysł na..." rozpuszczony w 200 ml wody wymieszanych z 200 ml śmietany. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut od momentu zagotowania się sosu.
4. Podawaj posypane kiełkami rzodkiewki lub natką pietruszki. Świetnie smakuje z ziemniakami lub dowolną kaszą.
Zaglądasz czasem na mój funpage? ;) Zapraszam!
Wpis powstał w ramach programu "Przyjaciele Winiary"
"Pomysł na..." świetnie smakuje z ziemniakami, ryżem czy kaszą gryczaną, ale dla mnie najlepszy jest z pęczakiem :) |
A tu proszę, moja bida po przesadzeniu i oberwaniu wszystkiego co najbardziej suche. Chciałam nazwać ją Franciszką, ale czy to już podchodzi trochę pod zachowanie godne "Leona Zawodowca"? ;)
Zobaczymy czy uda się ją uratować...
Smacznie! :)
OdpowiedzUsuń