poniedziałek, 25 maja 2015

Koktajl z mango, kiwi, jagód goji

Mango i kiwi to prawdziwe witaminowe bomby!

Z niecierpliwością czekam na ten dzień, gdy truskawki będą kosztować 4 zł, a nie 14 zł :) Już tuż tuż! A i na moich krzaczkach w tym roku będzie ich troszkę więcej. Póki co, cieszę się młodymi rzodkiewkami z własnej hodowli, a koktajl zrobiłam bardziej egzotyczny.

Już kiedyś Wam pisałam, że mango nazywane bywa owocem młodości. Zawiera dużo witamin A, C i E, a także flawonoidów. Mango zawiera też magniferynę, która jest silnym antyoksydantem, ma też właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe. 100 gramów owocu zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na witaminę A. Znajdziemy w nim mnóstwo innych witamin i mikroelementów (np. witaminę K i witaminy z grupy B, potas, magnez, fosfor, żelazo czy wapń).

Również kiwi jest prawdziwą bombą witaminową. Już jeden owoc zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na witaminę C dorosłego człowieka. Zawiera też witaminę E, witaminy z grupy B oraz potas, cynk, fosfor i magnez.






Porcje: 2
Składniki: 

- 1 dojrzałe mango
- 2 dojrzałe kiwi
- 2 łyżki suszonych jagód goji
- 100 ml soku jabłkowego (użyłam świeżo tłoczonego, takiego nie z koncentratu)*

* można dodać go odrobinę więcej dla uzyskania rzadszej konsystencji.

Przygotowanie: 

1. Mango i kiwi umyj, obierz, pokrój na kawałki.

2. Owoce zmiksuj w blenderze z jagodami goji i sokiem jabłkowym.

3. Przelej do dwóch lub trzech szklanek i ciesz się smakiem ;)


Koniecznie zajrzyj na funpage na Facebook'u! :)




1 komentarz:

Wypróbowałeś przepis? Zostaw komentarz, daj znać mi i innym Czytelnikom, co sądzisz :) Dziękuję!