Kawę można przygotować w prosty sposób zarówno na bazie kawy z ekspresu, jak i kawy rozpuszczalnej albo "fusiastej". Ja mam zepsuty ekspres, więc babcinym sposobem zalałam fusy w szklaneczce i mimo że zlewałam kawę z wierzchu, to i tak trochę fusów zostało, co widać na fotce ;)
PRZYGOTOWANIE NA BAZIE KAWY Z EKSPRESU LUB "FUSIASTEJ"
Składniki (na 1 porcję):
- 100 ml wystudzonej mocnej kawy dosłodzonej wcześniej do smaku
- mleko (koniecznie zimne z lodówki)
- kulka lub kopiasta łyżka ulubionych lodów
- odrobina startej czekolady do posypania
- opcjonalnie: bita śmietana
Przygotowanie:
1. Kawę przelewamy do wysokiej szklanki. Dolewamy mleka do ok. 3/4 jej wysokości.
2. Wkładamy do kawy kulkę lodów. Opcjonalnie: wykładamy na wierzch łyżkę bitej śmietany. Posypujemy wiórkami czekoladowymi.
PRZYGOTOWANIE NA BAZIE KAWY ROZPUSZCZALNEJ:
Składniki (na 1 porcję):
- łyżeczka ulubionej kawy rozpuszczalnej
- mleko (koniecznie zimne z lodówki)
- cukier do smaku
- kulka lub kopiasta łyżka ulubionych lodów
- odrobina startej czekolady do posypania
- opcjonalnie: bita śmietana
Przygotowanie:
1. Kawę zalewamy w szklance odrobiną mleka, dodajemy cukier i intensywnie mieszamy, dopóki kawa i cukier dobrze się nie rozpuszczą. Dolewamy mleka do ok. 3/4 wysokości szklanki.
2. Wkładamy do kawy kulkę lodów i ścieramy na to odrobinę czekolady. Opcjonalnie przed posypaniem czekoladą możemy wyłożyć łyżkę bitej śmietany.
Polecam i idę zrobić sobie jeszcze jedną ;)
Co jak col ale kawę mrożoną wprost uwielbiam. :)
OdpowiedzUsuńO - taką to bym chętnie teraz wypiła ;)
OdpowiedzUsuńkawa mrozona nigdy mi sie nie znudzi, pycha! :) a teraz jeszcze cieplo, mozna sie skusic na taka! :)
OdpowiedzUsuńTo już chyba ostatnie ciepłe chwile w tym roku niestety! :)
UsuńMmmmm muszę kiedyś spróbować, piłam, ale nigdy nie zrobiłam sama:)
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować zrobić :D
OdpowiedzUsuńRecenzję napiszę 24 stycznia 2015r. :3
Uwielbiam takie napoje na lato, szczególnie jak mają delikatny smak. Świetnie napisany wpis, może się też przydać inny na to przepis jaki sama od czasu do czasu stosuję http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-mrozona-kawe/.Tylko raczej nie wolno pić jej za często bo serce mocno może przyspieszyć bicie.
OdpowiedzUsuńProsta, szybka w przyrządzeniu i pyszna, tak w skrócie opisałbym ten przepis. W zasadzie również bazuję tylko na prostych przepisach. Zmieniam tylko podstawę, czyli kawę. Kiedy potrzebna jest mi dobra kawa sklep internetowy pozwala mi szybko zamówić nowy rodzaj i spróbować zupełnie nowego smaku.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!