A oto efekt bólu gardła i kataru...
Składniki:
- 750 ml zaparzonej herbaty
- 1 mandarynka
- pół limonki
- miód do smaku (można ewentualnie zastąpić cukrem trzcinowym lub zwykłym)
Przygotowanie:
1. Mandarynkę i limonkę porządnie szorujemy, a następnie parzymy wrzątkiem, żeby pozbyć się całej chemii, którą owoce są pryskane. Kroimy w plasterki (razem ze skórką) i wrzucamy do dzbanka.
2. Zalewamy gorącą herbatą. Kiedy herbata przestygnie dodajemy miód*. Jeśli zdecydujesz się dodać cukier nie musisz czekać aż przestygnie ;)
Możesz też dorzucić parę goździków lub dodać odrobinę imbiru lub cynamonu. Bardzo sympatyczna alternatywa dla aromatyzowanych herbat dostępnych w sklepach! ;)
* Miód w gorącej wodzie nie traci smaku ani aromatu, więc herbata będzie nadal smaczna. Warto jednak pamiętać, że już w temperaturze ok. 40 stopni traci on swoje dobroczynne właściwości. Jeśli chcemy się tylko rozgrzać bardzo gorącą herbatą, nie warto marnować miodu, lepiej zastąpić go np. trzcinowym cukrem.
* Miód w gorącej wodzie nie traci smaku ani aromatu, więc herbata będzie nadal smaczna. Warto jednak pamiętać, że już w temperaturze ok. 40 stopni traci on swoje dobroczynne właściwości. Jeśli chcemy się tylko rozgrzać bardzo gorącą herbatą, nie warto marnować miodu, lepiej zastąpić go np. trzcinowym cukrem.
Uwielbiam cytrusy:)
OdpowiedzUsuńMusiała być pyszna :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie polecam;)
Usuńjaki klimat jesienny:-) rozgrzewająca, mandarynka- święta! super ;)
OdpowiedzUsuńDo tych świąt na szczęście jeszcze troszkę:) Oby śniegu było wtedy tyle ile dzisiaj:)
Usuńpięknie wygląda ;) i ten gorąc aż czuć od niej ;) a z tym miodem to tylko dla smaku, czy też może zdrowotnie? bo przyznam, ze ostatnio troche sie przeziebiam i szukam różnych domowych sposobow i kolezanka mi powiedziala, ze herbata z miodem jest zdrowsza, ale jak zaczelam szczerac w necie, to mi to juz nie wydaje sie takie jednoznaczne (http://pogromcymitowmedycznych.pl/myth/558/herbata-s%C5%82odzona-miodem-jest-zdrowsza/) a jakie jest Twoje zdanie na ten temat?
OdpowiedzUsuńSama się nad tym zastanawiałam, bo przez całe lata piłam gorącą herbatkę z miodem i cieszyłam się, że mam świetną odporność;) Dopiero jakieś 2 lata temu dowiedziałam się, że raczej to nie dzięki temu. Bardzo lubię smak herbaty z miodem - dużo bardziej niż z cukrem. Niestety lubię też pić ją gorącą, więc zawsze staję przed dylematem:) 40 stopni to już raczej chłodna herbatka, a powyżej tej temperatury, jak pisałam w poście, miód traci swoje właściwości. No i jest jeszcze kwestia pochodzenia miodu:) To co sprzedają w marketach to zwykle "mieszanka miodów z krajów UE i spoza UE" (czy jakoś tak). Nie uwierzę, że ma on taką samą wartość, jak taki kupiony u "chłopa" na Mazurach:)
UsuńMiód jest fajną i słodziutką pomadką ochronną, ładnie wygładza usta:) Zawsze też lubię podkreślać, że moim zdaniem lepiej zjeść jabłko, banana, pomarańczę - cokolwiek - niż połknąć 5 tabletek z witaminą C.
Dobrze wygląda ;] a tak z innej beczki, mam taki sam czajniczek jak Ty ale nie wiem za bardzo jak go dobrze wymyć żeby osadu z herbaty sie pozbyć, jakieś rady ? ^^
OdpowiedzUsuń