Łososia chwalić nie trzeba:) Pieczony jest moim zdaniem najlepszy - mięciutki i bez zbędnego tłuszczu. Do tego polecam sos czosnkowo-koperkowy.
Składniki (4 porcje):
- 500 g łososia norweskiego
- 600 g ziemniaków
- małe opakowanie (200 g) gęstej śmietany 18%
- pół pęczka koperku
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz cytrynowy
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
1. Piekarnik rozgrzewamy do 210 stopni. Obrane i pokrojone na dosyć duże kawałki ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie ok. 15-20 minut, aż będą prawie miękkie.
2. W czasie gdy ziemniaki się gotują przyprawiamy łososia solą i cytrynowym pieprzem. Przygotowujemy sos: do śmietany dodajemy posiekany koperek, wyciskamy czosnek i doprawiamy do smaku solą. Odstawiamy do lodówki.
3. Wykładamy blachę folią aluminiową i polewamy łyżką oliwy. Odlewamy z ziemniaków wodę, odstawiamy na minutę, żeby odparowały, a następnie dodajemy do nich łyżkę oliwy, mieszamy i przekładamy ziemniaki na blachę. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika.
4. Kiedy ziemniaki zaczną się rumienić (po około 10 - 15 minutach pieczenia) kładziemy obok nich na blaszce łososia (skórą do dołu). Pieczemy jeszcze około 15 - 20 minut.
5. Wykładamy na talerz, ziemniaki posypujemy grubą solą.
Podajemy z ulubioną surówką, u mnie była z marchewki i pora :) Smacznego!
Łosoś <3 u mnie też króluje :) Obserwuję! :))
OdpowiedzUsuńChyba zrobię to jutro na obiad, bo łosoś już 'pływa' za mną od dłuższego czasu ;)
OdpowiedzUsuńI pływać lubi:) Polecam z białym winem!
UsuńMmm uwielbiam łososia, pyszny przepis!
OdpowiedzUsuńMniam. Przepyszne jedzonko. Bardzo mi się podoba połączenie. Sos zaostrza wszystko, smak łososia :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam łososia, to moja ulubiona ryba...często jadam ją w Norwegii:) Sos wyszedł mi trochę za mdły, chociaż domownikom aż się uszy trzęsły:) Ale ziemniaczki i rybka...super! Polecam to danie ! Nie jest trudne, może trochę czasochłonne...jak na nowicjusza:)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakowało:) Przygotowanie sosu to trochę kwestia dobrej jakości śmietany i wyczucia odpowiedniej ilości czosnku i soli. Najlepiej nawet dodać je do śmietany dzień wcześniej, składniki się przegryzą i będzie smakował lepiej:) Przed podaniem dodajemy tylko koperek.
UsuńDziękuję za komentarz i pozdrawiam :)
Sos jest wybitny! Czosnek naprawdę petarda. Polecam :)
OdpowiedzUsuńWyśmienity przepis! Zwłaszcza sos! Mój mąż wcinał, aż się mu uszy trzęsły.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i gorąco polecam :)
:)
OdpowiedzUsuńLubię bardzo czosnek dodawany do potraw. To zestawiennie musi smakować rewelacyjnie
OdpowiedzUsuńUwielbiam łososia! Swoją drogą, to ryby są świetnym pomysłem na diecie redukcyjnej. Jeśli chcecie schudnąć, to warto zajrzeć na stronę https://dawidwozniakowski.pl/dieta/dieta-na-redukcje/ aby dowiedzieć się nieco więcej na ten temat.
OdpowiedzUsuńTrzeba przyznać, że Twoja propozycja wygląda fantastycznie - ja preferuję jednak prawdziwe ryby, w szczególności łososia. Jadam go dość często (przygotowuję go według przepisów znajdujących się na tej stronie internetowej https://mowisalmon.pl/produkty/. Z ryb chyba nie potrafiłbym zrezygnować.
OdpowiedzUsuń