Faszerowane pomidory są świetnym pomysłem na wszelkiego rodzaju imprezy. Mogą być także pysznym śniadaniem, podwieczorkiem lub kolacją. Jeśli chodzi o nadzienie, można wypróbować różne warianty i dodatki - będą się świetnie komponowały np. z ryżem, kuskusem, fetą, kurczakiem czy moim ulubionym ostatnio pęczakiem... Tym razem proponuję z mięsem mielonym.
Niestety zima to nie "pora na pomidora" - najlepszy efekt uzyskacie latem i jesienią. Ale i teraz można się skusić :)
Składniki (4 porcje):
- 5 średniej wielkości pomidorów (w tym jeden sparzony i obrany ze skórki)
- 250 g mięsa mielonego
- 1 nieduża cebula
- 1 kulka sera mozzarella
- pół łyżki masła
- sól, pieprz
- (opcjonalnie) zioła włoskie, świeża bazylia itp.
Przygotowanie:
1.Z obranego ze skórki pomidora wyrzucamy pestki, a miąższ kroimy na mniejsze kawałki.
2. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Na patelni podsmażamy na maśle cebulkę, a następnie dodajemy mięso mielone. Smażymy kilka minut rozbijając drewnianą łyżką na mniejsze kawałki, dodajemy pokrojonego pomidora. Od czasu do czasu mieszamy.
3. Farsz jest gotowy, kiedy z kawałków pomidora zrobi się sos. Doprawiamy go do smaku solą, pieprzem, ewentualnie ziołami.
4. Z pozostałych pomidorów (już ze skórką!) odkrawamy kawałek z góry i wydrążamy środki. Faszerujemy pomidory, a na wierzch układamy plasterek mozzarelli (najlepiej wcisnąć go trochę do pomidora, żeby nie spływał po skórce, tylko topił się do środka). Można też posypać ser słodką papryką.
5. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 15 minut.
Smacznego:)
Proste a jakie smaczne, podoba mi się :)
OdpowiedzUsuńmniam :)
OdpowiedzUsuńSzkoda tylko, że teraz pomidory są bez smaku;-( Wrócę po przepis latem:-))
OdpowiedzUsuńNo właśnie:( Ale lato już niedługo:)
Usuńja kupuję włoskie pomidory i nawet mają smak i zapach:) choć cena jest szokująca:(
Usuńpomidorki i mozzarella to jest to co lubię ;)
OdpowiedzUsuńjuż dawno nie jadłam, do menu na przyszły tydzień:)
OdpowiedzUsuń