Kawałki kurczaka w pysznym, cebulowym sosie. |
Z przyjemnością wypróbowałam nową bazę do jasnych sosów marki Winiary. Naprawdę, gdy nie ma czasu sprawdza się idealnie - pyszny, domowy sos jest gotowy w parę minut. Jaki? A dokładnie taki na jaki mam ochotę. Delikatnie lub mocno musztardowy czy chrzanowy. Cytrynowy? Ziołowy? A może cebulowy? To tylko niektóre pomysły. Wystarczy jeden dowolny dodatkowy składnik i gotowe. Baza jest świetnie doprawiona, a skład bardzo przyzwoity :)
Tym razem do przygotowania obiadu użyłam udek z kurczaka bez kości - szybko się duszą, a mięso jest bardziej wyraziste niż filet, który jednak również świetnie sprawdziłby się w tym daniu!
Kurczaka podałam tym razem ze zdrowym, brązowym ryżem.
Porcje: 3 - 4
Składniki:
- 500 gramów udek z kurczaka bez kości
- 4 duże cebule
- 1 opakowanie "Kremowej bazy do sosów jasnych Winiary"
- sól, pieprz
- 3 - 4 łyżki oleju do smażenia
- opcjonalnie: majeranek lub inne ulubione zioła
Przygotowanie:
1. Udka umyj, osusz, pokrój na mniejsze kawałki. Oprósz solą i pieprzem. Odstaw.
2. Cebule obierz, pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i zeszklij cebulę. Następnie oprósz ją solą, podlej odrobinę wodą i duś kolejne kilka minut pod przykryciem. Przełóż na chwilę do miski.
3. Na patelnię dodaj odrobinę oleju, na dużym ogniu obsmaż mięso z każdej strony. Dodaj usmażoną cebulę.
4. Bazę do sosów rozpuść w 200 ml zimnej wody i wlej na patelnię. Przykryj i duś kolejne 15 - 20 minut, aż mięso będzie miękkie, a cebula lekko się rozpadnie. Opcjonalnie, jeśli masz ochotę, dopraw ulubionymi ziołami.
Podawaj z ziemniakami, ryżem lub ulubioną kaszą. Ja wybrałam naturalny ryż :) Smacznego!
Lubię kurczaka, ale wolę wołowinę lub indyka.. Jak smakowałyby te mięsa w takim sosie?
OdpowiedzUsuńJakie smakowite! i absolutnie w moim guście;)
OdpowiedzUsuńSuper, ja innego mięsa bym nie wzięła do tego dania :)
OdpowiedzUsuń