poniedziałek, 31 sierpnia 2015

Sernik na zimno "delicja"


Sernik na zimno z serka mascarpone, śmietanki i malinowej galaretki. 

Od jakiegoś czasu funkcjonuję bez piekarnika (w zasadzie od wczesnej wiosny), dlatego jedyna opcja na zjedzenie ciacha, to kupić (fuj!) albo zrobić coś na zimno. A serniki na zimno najlepiej wychodzą "usztywnione" galaretką i z serkiem mascarpone. Tym razem użyłam galaretki malinowej, dlatego też kupiłam malinowe ciastka. Każdy inny zestaw - np. wiśniowy, też wyjdzie dobrze ;)

Ciasto ma konsystencję kremowej pianki, jeśli wiesz, że będzie musiało długo stać w ciepłym pomieszczeniu, zwłaszcza latem, użyj dwóch galaretek, rozpuszczonych w ok. 1,5 szklanki wody. W przeciwnym razie może odpłynąć :)



Składniki (blaszka 24x28 cm):

- 500 gramów serka mascarpone
- 500 ml śmietanki 36%
- cukier puder do smaku
- 1 opakowanie galaretki o smaku malinowym Winiary
- 2 opakowania ciastek typu "Delicje" z galaretką malinową
- ok. 100 gramów gorzkiej czekolady

Przygotowanie: 

1. Galaretkę rozpuść w szklance wody, wystudź. Gdy zacznie tężeć zabierz się za przygotowanie masy.

2. Na blaszce ułóż ciastka, zostaw ok. 4 ciastek do dekoracji.

3. Śmietankę ubij na sztywno, dodaj mascarpone, zmiksuj, dopraw do smaku przesianym cukrem pudrem, na koniec dodaj tężejącą galaretkę i krótko miksuj, tylko do połączenia się składników.

4. Wstaw do lodówki do stężenia.

5. Pozostałe ciastka pokrój na kawałki, rozsyp na wierzchu sernika. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i szybkimi ruchami rozprowadź ją, machając łyżeczką nad całą powierzchnią ciasta.

Zapraszam Cię też do odwiedzenia funpage'a:




2 komentarze:

Wypróbowałeś przepis? Zostaw komentarz, daj znać mi i innym Czytelnikom, co sądzisz :) Dziękuję!