niedziela, 6 grudnia 2015

Wieprzowina a'la strogonow


Różne formy rozgrzewających gulaszy ze słodką i ostrą papryką to to, co tygryski jesienią i zimą lubią najbardziej ;) Oprócz walorów smakowych mają też inne zalety - łatwo i szybko się je przygotowuje, a do tego pasują do nich świetnie np. kasze, dzięki czemu odpada np. obieranie ziemniaków. Jako dodatek idealnie sprawdzą się ogórki kiszone, więc nie trzeba też specjalnie głowić się nad surówką :)

Więc przyznaję bez bicia, są to potrawy idealne dla leniwych, a ponieważ ostatnimi czasy gotuję tylko na dwóch palnikach, to takie lenistwo jest opcją idealną ;) Czekam z niecierpliwością na dzień, w którym kuchenka rozmnoży mi się o dwa palniki i piekarnik. I wtedy upiekę pyszny sernik!


Składniki:

- 700 gramów wieprzowiny (np. łopatka, gulaszowe)
- smalec do smażenia
- 2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- kilka liści laurowych
- kilka ziaren czarnego pieprzu
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 1 cebula
- 400 gramów pieczarek
- 2 szklanki wody lub bulionu, lub bulionu z kostki
- 3 - 4 ogórki kiszone
- 3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany
- 2 łyżki ketchupu chilli Winiary
- 2 czubate łyżeczki mąki + trochę mąki do oprószenia mięsa

Przygotowanie: 

1. Cebulę pokrój w kostkę, pieczarki umyj, pokrój w półplasterki. Wieprzowinę pokrój w cienkie paseczki i posyp solą, pieprzem i odrobiną mąki.

2. Podsmaż cebulę na smalcu, gdy się zeszkli dodaj pieczarki i smaż, aż odparuje z nich woda. Przełóż do miseczki. Na patelni rozgrzej znowu smalec i porcjami podsmażaj wieprzowinę, tak aby z każdej strony się zrumieniła, ale nie dusiła się we własnym sosie. Podsmażone mięso przełóż do rondla z grubym dnem.

3. Zalej mięso wodą lub bulionem, dodaj słodką i ostrą paprykę, liście laurowe, pieprz ziarnisty i ziele angielskie i duś pod przykryciem aż mięso będzie prawie miękkie, dodaj pieczarki z cebulą.

4. Ogórki kiszone pokrój w paseczki, dodaj do gulaszu i duś jeszcze ok. 10 minut.

5. Wymieszaj dokładnie śmietanę, ketchup i dwie łyżeczki mąki w miseczce. Zahartuj mieszankę dodając po łyżce gorący sos, za każdym razem dokładnie mieszając. Wlej do gulaszu i gotuj jeszcze kilka minut.

6. Podawaj z kaszą, ryżem lub ziemniakami. Jako dodatek świetnie sprawdzi się ogórek kiszony! Smacznego :)


Odwiedź też funpage:





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wypróbowałeś przepis? Zostaw komentarz, daj znać mi i innym Czytelnikom, co sądzisz :) Dziękuję!