poniedziałek, 13 stycznia 2014

Ciambella - włoskie ciasto cytrynowe (z cyklu "Ciasta Świata")

Ciambella - włoskie ciasto cytrynowe w kształcie pierścienia

Pierwsze ciasto na blogu w nowym cyklu "Ciasta Świata" - ciambella - cytrynowe ciasto w kształcie pierścienia, tradycyjnie posypane perlistym cukrem i jadane maczane w białym winie. Powstało jednak mnóstwo wariacji na jej temat i dziś możemy np. podać ją polaną polewą czekoladową i posypać z wierzchu posiekanymi orzechami. 

Ale cykle przepisów to nie koniec nowości na blogu - wreszcie przepięłam go na nowy, krótszy adres, który już od dawna czekał, a ja się wiecznie bałam za to zabrać :D I jestem z siebie mega dumna, bo wszystko zrobiłam sama - czytając i podpytując ;) Jeśli zauważysz jakieś błędy koniecznie mnie poinformuj! Od dziś Kraina Tysiąca Smaków dostępna jest pod adresem tysiacsmakow.eu :)

Ciambella jest trochę podobna do cytrynowego ciasta ucieranego czy właśnie do cytrynowej babki. Wilgotna, miękka, z wyczuwalnym aromatem cytryny. Powinna być przygotowana w formie z kominem (o średnicy 24 cm), której nie mogłam znaleźć, dlatego upiekłam ją w dosyć dużej formie na babkę, używając połowy składników z poniższej listy. Co za tym idzie, nie mogłam posypać jej cukrem przed pieczeniem, udekorowałam ją więc cukrem pudrem już po wystygnięciu.

Autorką przepisu jest Biedronka w kuchni :) 

Składniki (w temp. pokojowej):

- 200 gramów masła
- 250 gramów cukru
- 5 jajek
- 500 gramów mąki
- skórka starta z 1 cytryny
- 250 ml mleka
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- perlisty cukier do posypania lub cukier puder do dekoracji

Przygotowanie:

1. Rozpuszczamy w rondelku masło i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

2. Jajka ubijamy na puszystą masę z cukrem przez kilka minut. Dodajemy 1/3 mąki, miksujemy przez minutę, po czym dodajemy jeszcze raz 1/3 mąki i znowu miksujemy.

3. Dodajemy rozpuszczone masło, krótko miksujemy. Dodajemy pozostałą mąkę, proszek do pieczenia i mleko, miksujemy jeszcze przez minutę i przekładamy do tortownicy (spód wykładamy wcześniej papierem do pieczenia). Opcjonalnie: posypujemy perlistym cukrem.

4. Pieczemy do suchego patyczka, ok. 40 - 45 minut, w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.



Ciambella przypomina "nasze" ucierane ciasto cytrynowe czy po prostu babkę cytrynową :)

1 komentarz:

Wypróbowałeś przepis? Zostaw komentarz, daj znać mi i innym Czytelnikom, co sądzisz :) Dziękuję!