Cytrynowe ciasto ucierane |
Bardzo łatwe i szybkie ciasto, a jednocześnie delikatne, lekkie i pysznie cytrynowe :) Ucieramy składniki we właściwej kolejności, przekładamy do keksówki i już. Ciasto robi się naprawdę przyjemnie. Chętnie następnym razem poeksperymentuję z pomarańczą, bo efekt może być zaskakujący ;)
Po raz pierwszy robiłam też zdjęcia jedzenia przy użyciu wbudowanej w aparacie lampy błyskowej, gdy na dworze panowały już totalne ciemności. I choć jeszcze dużo pracy i nauki przede mną, to jestem z nich nawet dosyć zadowolona ;) A, że na dworze coraz szybciej robi się ciemno, okazji do treningu będzie teraz więcej...
Szklanka = 200 ml
Składniki:
- 200 g masła (w temp. pokojowej)
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią (użyłam takiego własnej roboty)
- 3 jajka
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie budyniu waniliowego (ew. śmietankowego)
- 1 cytryna
Przygotowanie:
1. Cytrynę dokładnie myjemy, polewamy obficie wrzątkiem, ścieramy skórkę i wyciskamy sok.
2. Mikserem ucieramy porządnie masło z cukrem i cukrem waniliowym. Cały czas miksując wbijamy jajka (po każdym chwilę miksujemy!). Ucieramy na puszystą masę, dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz budyń waniliowy. Na koniec dodajemy skórkę i sok z cytryny. Ciasto będzie dosyć gęste.
3. Przekładamy do foremki i pieczemy ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest suche. Pieczemy do suchego patyczka. Powinno to trwać ok. 40 - 50 minut, ale tym razem piekłam w foremce silikonowej i trwało to całą godzinę. Patyczek proste urządzenie, a daje gwarancję, że ciasto się uda ;)
Doskonale nadaje się na niespodziewaną wizytę gości :) |
Na pewno niezapomniany smak ;D
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta cytrynowe;)
OdpowiedzUsuńMlask, mlask :-) Coś chyba nie za bardzo lubisz swoją silikonową foremkę do pieczenia...;-)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię cytrynowe wypieki!
OdpowiedzUsuńbardzo miło było Cię poznać na FBF! :)
pozdrawiam!