Jeśli chodzi o sałatki moja siostra jest niezastąpiona. Zawsze kroiłam wszystkie składniki i zostawiałam jej do przyprawienia. I w sumie tak jest do dziś, bo wiem, że jeśli ona to zrobi, to wszyscy będą zachwyceni ;) Ale koniec tej wazeliny, bo wiem, że to przeczyta :P W każdym razie dążę do tego, że gdy nie mam pomysłu na sałatkę, dzwonię do Agnieszki i dostaję od razu trzy. I ten jest jednym z nich.
Możecie przygotować tą sałatkę w ciemno, nawet na wizytę teściowej. No chyba, że nie lubi przyprawy do gyrosa :P Podajemy ją (sałatkę, nie teściową) niewymieszaną, a każdy nakłada sobie porcję i miesza na talerzu. Można też pokusić się o podanie w małych miseczkach lub szklankach ;) Ważne jednak, żeby naczynie było przezroczyste.
Składniki:
- pierś z kurczaka podwójna
- przyprawa "gyros"
- łyżka oleju do smażenia
- puszka kukurydzy
- 1 czerwona papryka
- 1 duża cebula
- 1/4 kapusty pekińskiej
- 2 duże ogórki kiszone
- 3 łyżki dobrej jakości majonezu
- 3 łyżki dobrej jakości ketchupu (użyłam pikantnego)
- 1 ząbek czosnku
- sól do smaku
- sok z cytryny (ok. 2 łyżeczki do smaku)
- 1/2 łyżeczki cukru
Przygotowanie:
1. Pierś z kurczaka przygotowujemy wcześniej. Myjemy ją, osuszamy, kroimy na nieduże kawałki. Posypujemy solą i dosyć obficie przyprawą do gyrosa. Odstawiamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie smażymy krótko na dużym ogniu, tak aby mięso w środku nie było surowe, ale jednocześnie było miękkie i wilgotne. Odstawiamy do wystygnięcia.
2. Przygotowujemy sos - mieszamy ketchup z majonezem, wyciskamy ząbek czosnku, doprawiamy do smaku solą, cytryną i cukrem. Kiedy mięso całkowicie wystygnie układamy warstwy.
3. Warzywa myjemy i osuszamy.
Nie bardzo nadają się do tej sałatki miski, które mocno się zwężają ku dołowi, raczej wybieramy te, które na całej wysokości mają podobną szerokość.
WARSTWY:
I. Puszka kukurydzy odsączona z zalewy.
II. Wystudzone mięso
III. Pokrojona w niedużą kostkę czerwona papryka.
IV. Połowa przygotowanego sosu.
V. Pokrojona w kostkę cebula.
VI. Pokrojone w drobniutką kostkę ogórki kiszone.
V. Większość pokrojonej kapusty pekińskiej.
VI. Na wierzch wylewamy resztę sosu i przykrywamy go resztą pokrojonej kapusty pekińskiej. Tak moim zdaniem sałatka wygląda lepiej ;)
Wierzch udekorowałam bazylią grecką, ale można użyć dowolnego zielska lub np. czerwonej papryki ;)
Jakiś czas temu podawałam już przepis na inną sałatkę wg przepisu Agnieszki - sałatkę z kurczakiem wędzonym i ananasem :) Polecam :)
słyszałam o tej sałatce same dobre rzeczy, ale ani jej nie jadłam ani nie robiłam. Chyba w końcu się skuszę.
OdpowiedzUsuńu mnie w rodzinie z kolei moja szwagierka jest mistrzynią sałatek.
Pozdrawiam
Monika
Wszystkie salatki I inne wygladaja smakowicie I z pewnoscia sa smaczne .Musze wyprubowac ,az slinka leci.
OdpowiedzUsuńSałatka pychotka :)dzięki za przepisy
OdpowiedzUsuń