poniedziałek, 17 lutego 2014

Schabowy z sosem pieczarkowym z cebulą i rozmarynem


Schabowy na szybko, usmażony na patelni bez żadnych panierek itp. jest super szybkim rozwiązaniem, jednak bez sosu będzie zwyczajnie nudny :) A gdy na gotowanie czasu brak, można pomóc sobie gotowym - warto przygotować go jednak trochę inaczej niż instrukcja na opakowaniu nakazuje i urozmaicić dodatkowymi składnikami. Rozpuszczony w wodzie ze śmietanką będzie miał lepszą konsystencję, a jeśli dodamy do niego jeszcze sporą ilość podsmażonej cebulki i odrobinę rozmarynu świetnie wzbogaci smak potrawy.


Jeśli zrezygnujesz z ziemniaków na rzecz kaszy lub ryżu, przygotujesz cały obiad w 20 minut, bo to właśnie obieranie i gotowanie kartofli zajmie najwięcej czasu :) W efekcie otrzymasz smaczny obiad, przygotowany w ekstremalnie krótkim czasie - idealny po ciężkim dniu w pracy!

Składniki (5 porcji):

- 5 plastrów schabu
- sól
- pieprz
- odrobina mąki
- 2 średniej wielkości cebule
- olej do smażenia
- Sos Pieczarkowy "Na Każdy Dzień" Winiary
- 200 ml zimnej wody
- 100 ml śmietanki 30%
- 1 łyżeczka suszonego lub posiekanego świeżego rozmaryny

Przygotowanie: 

1. Kotlety schabowe rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem.

2. Sos rozpuszczamy w wodzie wymieszanej ze śmietanką i postępujemy dalej zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

3. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy do miękkości pokrojoną w kostkę i lekko posoloną cebulę. Dodajemy do gotowego sosu, doprawiamy całość rozmarynem.

4. Dolewamy na patelnię odrobinę oleju i smażymy na dosyć dużym ogniu obtoczone lekko w mące kotlety, aż ładnie się zarumienią.

5. Nakładamy kotlety na talerze, podajemy polane sosem z dodatkiem ziemniaków, kaszy lub ryżu oraz ulubioną surówką.




1 komentarz:

Wypróbowałeś przepis? Zostaw komentarz, daj znać mi i innym Czytelnikom, co sądzisz :) Dziękuję!