Polędwica wieprzowa z grzybami zapiekana pod żółtym serem. |
Polędwica wieprzowa, choć droga, jest bardzo smaczna, a przede wszystkim nie wymaga długiej obróbki, w związku z czym jest idealna na szybkie obiady. Uwielbiam ją w różnych postaciach, ale często podaję właśnie z grzybami i rozmarynem, moim zdaniem świetnie do niej pasują.
Delikatne mięso powinno posmakować również dzieciom, choć im można przygotować wersję z grubą warstwą sera, ale bez grzybów :)
Składniki:
- 1 polędwica wieprzowa
- 1 - 1,5 szklanki pokrojonych w kostkę grzybów (świeżych lub mrożonych)*
- 1 nieduża cebulka
- łyżka masła
- sól, pieprz
- rozmaryn (świeży lub suszony)
- mąka do oprószenia
- olej do smażenia
- kilka plastrów żółtego sera (lub odrobina startego)
* mogą być borowiki (prawdziwki, podgrzybki) lub np. maślaki, ale podobnie można też przygotować potrawę z pieczarkami
Przygotowanie:
1. Polędwicę myjemy, osuszamy, kroimy w plastry grubości ok. 1 cm, bardzo delikatnie rozbijamy tłuczkiem (można to nawet zrobić ręką). Oprószamy solą i pieprzem, odstawiamy. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni (bez termoobiegu).
2. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cebulkę, a gdy się zeszkli grzyby. Podsmażamy całość kilka minut, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i rozmarynem. Ściągamy z patelni, odstawiamy.
3. Polędwiczki oprószamy mąką, smażymy na odrobinie oleju z obu stron na dosyć dużym ogniu i krótko. Ściągamy i układamy na blaszce. Na każdym kawałku kładziemy grzyby, a następnie przykrywamy żółtym serem. Zapiekamy 10 - 15 minut, aż ser się stopi.
I piękne grzybki marynowane autorstwa mojej siostry - Agnieszki. |
właśnie w weekend miałam okazję jeść pierwszy raz polędwiczki-pychota!
OdpowiedzUsuńPod żółtym serem-musi być niebo w gębie.. :)