Dip jogurtowo-czosnkowy z rzodkiewką - wzorowany na greckich tzatzikach |
Kolejny zdrowy i lekki sos do grilla lub na inne okazje. Aby był całkiem dietetyczny możesz pominąć tę łyżkę majonezu ;) Poza tym: jogurt - żywe kultury bakterii, a czosnek i rzodkiewka samo zdrowie...
Przygotowujemy jak klasyczne, greckie tzatziki (przepis tutaj), tyle że zamiast ogórka dodajemy rzodkiewkę. Taki dip idealnie sprawdzi się np. do mięsa lub ziemniaczków z grilla, ale równie dobrze można dodać kilka łyżek do dowolnej sałatki.
Stopień trudności: łaatwe.
Składniki:
- pęczek rzodkiewki
- 200 gramów greckiego jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- 2 - 3 ząbki czosnku (do smaku)
- sól, kolorowy pieprz
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
Przygotowanie:
1. Rzodkiewkę zetrzyj na drobnych oczkach tarki (na cienkie paseczki), posyp dobrze solą, odstaw na chwilę, a następnie odciśnij z soku, który wypłynie.
2. Jogurt wymieszaj z majonezem, dodaj odciśniętą rzodkiewkę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
3. Dopraw do smaku solą i kolorowym pieprzem.
Lekki i zdrowy dip będzie świetnym dodatkiem do różnych potraw :) |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wypróbowałeś przepis? Zostaw komentarz, daj znać mi i innym Czytelnikom, co sądzisz :) Dziękuję!