sobota, 31 maja 2014

Sosy do grilla: dip jogurtowo-czosnkowy z rzodkiewką (tzatziki z rzodkiewką)

Dip jogurtowo-czosnkowy z rzodkiewką - wzorowany na greckich tzatzikach

Kolejny zdrowy i lekki sos do grilla lub na inne okazje. Aby był całkiem dietetyczny możesz pominąć tę łyżkę majonezu ;) Poza tym: jogurt - żywe kultury bakterii, a czosnek i rzodkiewka samo zdrowie... 

Przygotowujemy jak klasyczne, greckie tzatziki (przepis tutaj), tyle że zamiast ogórka dodajemy rzodkiewkę. Taki dip idealnie sprawdzi się np. do mięsa lub ziemniaczków z grilla, ale równie dobrze można dodać kilka łyżek do dowolnej sałatki.



Stopień trudności: łaatwe. 
Składniki: 

- pęczek rzodkiewki
- 200 gramów greckiego jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- 2 - 3 ząbki czosnku (do smaku)
- sól, kolorowy pieprz
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich

Przygotowanie: 

1. Rzodkiewkę zetrzyj na drobnych oczkach tarki (na cienkie paseczki), posyp dobrze solą, odstaw na chwilę, a następnie odciśnij z soku, który wypłynie.

2. Jogurt wymieszaj z majonezem, dodaj odciśniętą rzodkiewkę i przeciśnięty przez praskę czosnek.

3. Dopraw do smaku solą i kolorowym pieprzem.



Lekki i zdrowy dip będzie świetnym dodatkiem do różnych potraw :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wypróbowałeś przepis? Zostaw komentarz, daj znać mi i innym Czytelnikom, co sądzisz :) Dziękuję!