środa, 28 maja 2014

Sosy do grilla: greckie tzatziki

Pyszny i lekki sos tzatziki będzie świetny np. do grilla.


Choć w serii sosy do grilla, to tak naprawdę tzatziki są sosem idealnym do wszystkiego. Sprawdzą się świetnie np. jako dip do surowych warzyw, które w ten sposób można podać jako przystawkę na imprezie. 

Ale przede wszystkim jest to sos mega zdrowy i bardzo dietetyczny! I o tym warto pamiętać. Najprostsze tzatziki to: jogurt grecki, ogórek, czosnek i sól. Są oczywiście gotowe przyprawy do tego sosu, ale czy nie prościej wycisnąć kilka ząbków czosnku? Spotkałam się również z "kombinacjami", np. tzatziki z rzodkiewką zamiast ogórka. Dziś na blogu jednak przepis podstawowy. Z moim ulubionym dodatkiem - odrobiną koperku :) 

Warto przygotować go chociaż kilka godzin przed planowanym spożyciem, bo najlepiej smakuje, gdy się przegryzie :) No i najlepszy jest teraz - młody czosnek, świeże ogórki, to wszystko ma znaczenie ;) 


Stopień trudności: łatwe, trzeba tylko dobrze doprawić do smaku :)
Porcja: duża, rodzinna.

Składniki: 

- 400 gramów jogurtu greckiego (duże opakowanie)*
- 2 duże lub 3 mniejsze ogórki gruntowe
- 3 - 4 ząbki czosnku**
- kilka gałązek świeżego koperku
- sól do smaku
- kolorowy pieprz do smaku

* koniecznie grecki, gęsty jogurt - nie używaj zwykłego, rzadkiego!
** w zależności od upodobań, ja lubię mocno czosnkowy sos, jeśli obawiasz się, że będzie za "mocny" dodaj najpierw dwa ząbki i spróbuj, zawsze łatwiej dodać kolejny ;)

Przygotowanie: 

1. Ogórki obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Posyp odrobinę solą, wymieszaj i odstaw na chwilę.

2. Czosnek wyciśnij przez praskę do jogurtu - tak jak napisałam, możesz to zrobić stopniowo, żeby trafić we własny gust. Dodaj posiekany koperek.

3. Ogórki odciśnij z nadmiaru soku i dodaj do jogurtu. Wymieszaj. Dopraw do smaku solą i kolorowym pieprzem.



I te składniki sosu - jogurt, ogórek, koperek i czosnek - samo zdrowie ;)

2 komentarze:

  1. Zachęcam do wypróbowania wersji ze słonecznika: http://www.blendman.pl/pasty-i-sosy/sos-tzatziki/ Fajna wersja dla wegan jak i dla alergików. Bardzo smaczne.

    OdpowiedzUsuń

Wypróbowałeś przepis? Zostaw komentarz, daj znać mi i innym Czytelnikom, co sądzisz :) Dziękuję!