sobota, 7 czerwca 2014

Kisiel z truskawek (domowy kisiel truskawkowy)

Domowy kisiel truskawkowy

Czy wiesz, że kisiel, jogurt (lub inny produkt) "O SMAKU" truskawkowym może wcale nie zawierać truskawek? Co innego, jeśli jest "TRUSKAWKOWY"... A ten banalny w przygotowaniu kisiel zdecydowanie jest TRUSKAWKOWY i lista składników jest bardzo krótka. Doskonała, zdrowa przekąska dla dzieci, z prawdziwymi, naturalnymi witaminami. A kolor... nie zapewni go żaden burak czy inny barwnik. 

Analogicznie można przygotować kisiel z innych owoców - malin, porzeczek, jagód itp. Ja przelewam owoce przez sito, ale można je zostawić. Przy czym bez nich jest klarowny i ma rewelacyjną konsystencję :) 



Stopień trudności: bardzo łatwe.
Składniki (2 - 3 porcje):

- ok. 1/2 kg truskawek (dodaję na oko)*
- cukier do smaku (miód lub inne "słodzidło")
- ok. 300 ml zimnej wody
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej

* lub mały słoiczek soku z tego przepisu

Przygotowanie: 

1. Truskawki zasyp w garnku odrobiną cukru, wlej dwie łyżki wody i gotuj powoli przez ok. 10 minut, aż puszczą sok. Przecedź przez sito, aby został sam sok.

2. Sprawdź mniej więcej ile jest soku. Mi wyszło ok. 200 ml. Wlej sok z powrotem do garnka. Naszykuj w szklance 100 ml zimnej wody, a do garnka dolej tyle, aby razem z sokiem i wodą w szklance było ok. 0,5 litra (czyli ja dolałam 200 ml).

3. Wodę z sokiem ustaw na małym ogniu. W szklance z zimną wodą rozpuść i wymieszaj dokładnie mąkę ziemniaczaną. Chwilę przed zagotowaniem się soku wlej tę mieszaninę do garnka. Gotuj na małym ogniu, aż powstanie klarowny kisiel i pojawią się bąbelki. Dosłodź ewentualnie do smaku, gotuj jeszcze ok. 1 - 2 minut.

Możesz dodać do niego np. pokruszone herbatniki. Ja najbardziej lubię go ze startym na grubych oczkach tarki jabłkiem.



Domowy kisiel to świetna, słodka przekąska dla dzieci!

4 komentarze:

Wypróbowałeś przepis? Zostaw komentarz, daj znać mi i innym Czytelnikom, co sądzisz :) Dziękuję!