Domowy budyń bananowo-truskawkowy |
A domowy budyń na pewno jest zdrowszy od sklepowego i smakuje prawdziwie owocowo. Gdy truskawki są słodkie, nie trzeba w ogóle dodawać cukru. Co prawda najbardziej lubię jeść budyń zimą (wystarczy parę mrożonych truskawek), jednak i teraz w sezonie jest super kolacją. Zwłaszcza dla dzieci, które uwielbiają takie smakołyki.
Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, żeby w upalny dzień schłodzić budyń - będzie świetną bazą do przygotowania deseru. Kolor zależy od truskawek - raz wychodzi taki intensywny jak na zdjęciu, innym razem blady różowy :)
Dziś przygotowałam go używając mojego nowego blendera - Braun MQ 535 - który właśnie testuję i muszę przyznać, że poradził sobie zdecydowanie lepiej niż jego poprzednik.
Składniki (2 - 3 porcje):
- 1/2 dojrzałego banana
- 1 szklanka truskawek
- 300 ml mleka
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- opcjonalnie: ok. 2 łyżeczek cukru lub miodu (do smaku)
Przygotowanie:
1. Truskawki umyj i obierz szypułki, banana pokrój do garnka na mniejsze kawałki. Dodaj do niego truskawki i 200 ml mleka, dokładnie "zblenduj" do uzyskania jednolitej masy.
2. Mleko z owocami zagotuj, jeśli potrzeba dodaj cukier lub miód do smaku. Skrobię ziemniaczaną wymieszaj dokładnie z pozostałymi 100 ml zimnego mleka, wlej do garnka, wymieszaj i całość ponownie zagotuj. Cały czas mieszaj i pozwól budyniowi chwilę się pogotować.
3. Nakładaj do opłukanych zimną wodą miseczek.
Twoje dziecko nie lubi mleka? To świetny sposób, żeby mu je przemycić! |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wypróbowałeś przepis? Zostaw komentarz, daj znać mi i innym Czytelnikom, co sądzisz :) Dziękuję!