niedziela, 20 lipca 2014

Kasza gryczana z boczniakami i czerwoną fasolą


Kasza gryczana z boczniakami i czerwoną fasolą

Takie dania lubię, gdy jest upał - zazwyczaj powstają one tak, że otwieram lodówkę i patrzę: jest kasza, fasola i boczniaki, no to siup na patelnię :) Obiad dla mnie jednak musi być ciepły, nie przepadam np. za chłodnikami. Choćby nie wiem jak było gorąco, lubię zjeść coś ciepłego. Tak samo jak lubię napić się gorącej, zielonej herbaty - nie tylko na śniadanie. Jednak smażenie się nad kuchenką godzinami nie jest zbyt przyjemne, stąd fajnie coś szybko podgrzać i już.

Fasolę i kaszę można ugotować dzień wcześniej - wieczorem, gdy chłodniej - i przechować w lodówce. Warto przy tym pamiętać, że ta pierwsza powinna moczyć się około 12 godzin przed gotowaniem i uwzględnić to w swoich planach.

Przygotowana w ten sposób kasza może być zarówno samodzielnym daniem, jak i dodatkiem np. do gulaszu. 



Składniki (3-4 porcje):

- 2 szklanki ugotowanej na sypko kaszy gryczanej
- 1 szklanka ugotowanej czerwonej fasoli
- 250 gramów boczniaków
- 2 średniej wielkości cebule
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz, tymianek

Przygotowanie:

1. Na łyżce oleju podsmażamy cebulę aż się zeszkli, dodajemy pokrojone na kawałki boczniaki i smażymy kilka minut. Doprawiamy solą i pieprzem.

2. Dodajemy kaszę i fasolę, smażymy tylko, żeby się podgrzały. Wyłączamy kuchenkę, dodajemy łyżkę masła i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Ja lubię lekko pikantne :)



Kasza gryczana z boczniakami i fasolką jest świetna zarówno jako samodzielne danie, jak i dodatek np. do gulaszu.

1 komentarz:

Wypróbowałeś przepis? Zostaw komentarz, daj znać mi i innym Czytelnikom, co sądzisz :) Dziękuję!