czwartek, 17 lipca 2014

Ryż z kalafiorem i boczkiem

"Prawie risotto" z kalafiorem i boczkiem

Właściwie prawie risotto :) Dlaczego prawie? Bo byłam pewna, że mam w szafce torebkę ryżu odpowiedniego do risotto, a okazało się, że to basmati, który jest pyszny, a plan na kolację miałam konkretny... więc zrobiłam z tym, co miałam. Bo i dlaczego nie? 

Wyszło pyszne, łatwe i szybkie w przygotowaniu danie. Ostatnio zresztą mam czas tylko na takie ;) Zresztą zmian w sposobie odżywiania się wprowadziłam ostatnio bardzo dużo, ale o tym kiedy indziej.



Stopień trudności: łatwe.
Składniki (2 porcje):

- szklanka ryżu
- 1/2 średniej wielkości główki kalafiora
- 200 gramów boczku
- 2 cebule szalotki
- 2 łyżki masła
- 100 ml białego, wytrawnego wina
- kostka mięsna Winiary rozpuszczona w 750 ml wrzątku lub ok. 750 ml wywaru wołowego
- ząbek czosnku
- przyprawy do smaku: sól, pieprz, rozmaryn lub tymianek

Przygotowanie:

1. Szalotki drobno posiekaj, boczek pokrój w cieniutkie paseczki, podsmaż na łyżce masła, aż się zarumienią.

2. Dodaj suchy ryż i smaż przez kilka minut. Następnie wlej wino. Kiedy odparuje dodaj podzielonego na małe różyczki kalafiora, a następnie wlej kilka chochelek bulionu lub wody z rozpuszczoną kostką. Smaż od czasu do czasu mieszając, aż cały wyparuje, dodaj znowu odrobinę bulionu i tak aż do momentu, kiedy ryż będzie miękki.

3. Wyłącz ogień. Wyciśnij ząbek czosnku, dopraw do smaku solą, ziołami i pieprzem, wymieszaj z łyżką zimnego masła.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wypróbowałeś przepis? Zostaw komentarz, daj znać mi i innym Czytelnikom, co sądzisz :) Dziękuję!