sobota, 15 listopada 2014

Jarzynowy krupnik (z marchewką i porem)

Jarzynowy krupnik przygotowuje się w tempie ekspresowym

Nie mam w zwyczaju gotować zup z torebki. W ogóle zupy goszczą na moim stole zbyt rzadko i choć staram się jak mogę, nie zawsze mam czas albo ochotę. Prawda jest taka, że przez cały miesiąc zdarza się, że nie ugotuję ani jednej :) Tym bardziej przyznam szczerze, nie byłam zbyt szczęśliwa, gdy w ramach programu Przyjaciele Winiary, dostaliśmy do przetestowania zupy "z proszku".


Ale "Rodzinne Zupy" zaskoczyły mnie pozytywnie. Po pierwsze - przygotowuje się je w tempie ekspresowym, bez użycia wywaru mięsnego, wystarczy tylko dodać warzywa. Po drugie - nie spodziewałam się, że torebki mogą kryć w sobie PRZYZWOITY SKŁAD, bowiem Winiary nie dodają do nich barwników, konserwantów ani wszechobecnego glutaminianu sodu. A przygotować je można właściwie ze wszystkim - brokułem albo boczkiem, porem albo kiełbaską - co kto lubi.

Krupnik zniknął błyskawicznie, a szwagier, który akurat wpadł z wizytą stwierdził, że smakuje jak prawdziwy, domowy krupnik. Łączny czas przygotowania? Może 20 minut.

Składniki: 

- 1,5 litra wody
- 1 średniej wielkości marchewka
- 2 - 3 średniej wielkości ziemniaki
- 1 nieduża pietruszka
- 1 por (biała część)
- 1 opakowanie Rodzinnej Zupy - Krupnik
- opcjonalnie: świeża pietruszka lub kolendra do podania

Przygotowanie: 

1. Do garnka wlej litr zimnej wody, dodaj starte na grubych oczkach tarki marchewkę i pietruszkę, pokrojone w drobną kostkę ziemniaki i drobno pokrojonego pora. Zagotuj, a następnie gotuj na wolnym ogniu przez około 5 minut.

2. Gdy ziemniaki będą już prawie miękkie w osobnym naczyniu wymieszaj dokładnie opakowanie Rodzinnej Zupy z 0,5 litra zimnej wody. Wlej do garnka z zupą, ponownie zagotuj i gotuj przez kolejne 5 minut.

3. Podawaj z posiekaną natką pietruszki lub kolendrą.




2 komentarze:

Wypróbowałeś przepis? Zostaw komentarz, daj znać mi i innym Czytelnikom, co sądzisz :) Dziękuję!