Babeczki piernikowe z kremem piernikowym i musem jabłkowym :) |
Śniegu brak (i dobrze!), szaro i buro, ale gdy zapach piernikowych babeczek wypełnił kuchnię, wreszcie poczułam Święta. Czekam na nie w tym roku wyjątkowo niecierpliwie :) Uwielbiam smażonego karpia, barszcz z uszkami, pierogi z kapustą i grzybami, przepadam za kluskami z makiem. W dzieciństwie byłam święcie przekonana, że cała Polska je te rzeczy w Wigilię. Dziś wiem, że karp może być też w galarecie, a zupa np. grzybowa ;) Wiem też, że tradycyjne makowce czy pierniki, można uzupełnić czymś szybkim, łatwym, mniej standardowym.
Babeczki są zdecydowanie czymś szybkim i łatwym, a mus i krem dodają im smaku i wilgoci. Jeśli chodzi o Just Mousse spodobał mi się ich skład, absolutnie naturalny. Dla mnie ideałem byłaby jeszcze wersja bez cukru, choć i tak nie są tak słodkie jak dżemy, więc z przyjemnością zjadłam mus gruszkowy z omletem, a truskawkowy zamroziłam i skrobałam łyżeczką ;) Na babeczkach ułożyłam jabłkowy.
12 muffinek
Stopień trudności: średni
Składniki suche:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki dobrej, aromatycznej przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
Składniki mokre:
- 1 opakowanie jogurtu naturalnego (250 gramów)
- 1 jajko
- 0,5 szklanki oleju
Dodatkowo:
- 200 ml śmietanki kremówki
- 1 opakowanie śmietan-fixu
- 3 - 5 łyżeczek cukru pudru (do smaku, w zależności od upodobań)
- 0,5 łyżeczki dobrej, aromatycznej przyprawy do piernika
- 1 opakowanie musu jabłkowego, jabłkowo-wiśniowego lub innego dowolnego
Przygotowanie:
1. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. W osobnych naczyniach wymieszaj składniki suche i mokre, a później połącz je razem. Wymieszaj krótko, tylko do uzyskania jednolitej masy.
2. Rozłóż ciasto do wyłożonej papilotkami formy do muffinek i piecz w piekarniku około 20 minut, aż ładnie się zarumienią. Wyciągnij i wystudź.
3. Śmietanę lekko ubij, dodaj śmietan-fix, cukier puder i przyprawę do piernika. Ubij na sztywno, ewentualnie dosłodź do smaku.
4. Z każdej babeczki na środku wytnij nożem trochę ciasta - powiedzmy kółko o średnicy ok. 1 centymetra i głębokości pół centymetra (resztki zachowaj do dekoracji!). Mniej więcej ;) Dzięki temu zmieści się więcej musu.
5. Śmietanę przełóż do rękawa cukierniczego lub innego kuchennego narzędzia i wyciśnij wzorki dookoła wyciętej dziurki, do której następnie włóż po łyżeczce musu. Pozostałe po wycinaniu resztki ciasta pokrusz i posyp nimi wierzch babeczek.
I tyle :) Dziękuję Just Mousse za porcję musów i inspiracji!
Babeczki w klimacie świątecznym - z wyraźną korzenną nutą i jabłkowym musem. |
Piernikowe pyszności ;) Zapachniało świętami i smaka złapałam na babeczki ;)
OdpowiedzUsuńSerdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji „Potrawy świąteczne” na zBLOGowanych. Gromadzimy tam wszystkie najciekawsze świąteczne potrawy.
OdpowiedzUsuńpysznie wyglądają i jeszcze ten krem, mniam:)
OdpowiedzUsuńMmm, musiały być pyszne :) A wyglądają cudnie :)
OdpowiedzUsuń