Wiecie co? Jeszcze dwa lata temu żyłam w przekonaniu, że kalafior musi być ugotowany, żeby w ogóle nadawał się do czegokolwiek:) Masakra!
Poniżej przepis na pyszną sałatkę, którą można przyrządzić dosłownie w parę minut, więc jeżeli goście zadzwonili, że zaraz będą to jest idealnym rozwiązaniem. Świetnie pasuje do grilla, ale też do "zwykłego" schabowego.
3 - 4 porcje.
3 - 4 porcje.
Składniki:
- nieduży kalafior
- duży pomidor (lub kilka pomidorków koktajlowych)
- łyżka majonezu
- pół szklanki śmietany 18%
- ząbek czosnku (czasami daję dwa, ale to pomysł dla tych, którzy bardzo lubią czosnek)
- szczypta soli
- szczypiorek (niekoniecznie)
Przygotowanie:
1. Dokładnie umytego kalafiora dzielimy na niewielkie różyczki.
2. Pomidora kroimy w kostkę (a jeśli nie masz czasu to w "byle co";) ) - pomidorki koktajlowe na pół.
3. Mieszamy dokładnie śmietanę z majonezem, wyciśniętym przez praskę czosnkiem i solą. Dodajemy do sałatki.
4. I gotowe! Ponieważ dobrze komponuje się z "zielonym" posypujemy pokrojonym szczypiorkiem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wypróbowałeś przepis? Zostaw komentarz, daj znać mi i innym Czytelnikom, co sądzisz :) Dziękuję!