Filet z kurczaka to coś, co prawie zawsze jest gdzieś w lodówce... Jeśli więc szukasz pomysłu, jak podać go dziś na obiad polecam w delikatnym pieczarkowo-śmietanowym sosie.
Szybko i smacznie :) Jest to też idealne danie, jeśli chcemy przygotować coś "na jutro". Następnego dnia smakuje chyba nawet jeszcze lepiej ;)
Składniki:
- pierś z kurczaka (podwójna)
- ok. 300 g pieczarek
- 1/2 szkl. gęstej śmietany 18%
- ok. 1/2 szkl. wody
- łyżka masła
- ząbek czosnku
- olej do smażenia
- odrobina mąki
- odrobina mąki
- przyprawy: sól, pieprz
- opcjonalnie: suszona natka pietruszki lub inne dowolnie wybrane zioła
- opcjonalnie: suszona natka pietruszki lub inne dowolnie wybrane zioła
Przygotowanie:
1. Piersi kroimy w plastry (na pół lub jeśli są grubsze na trzy części), doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Oprószamy filety delikatnie mąką i podsmażamy krótko z obu stron na dość dużym ogniu. Przekładamy na chwilę na talerz.
2. Pieczarki kroimy w plasterki (lub w cokolwiek innego;)). Wrzucamy na patelnię. Jeśli zostało zbyt mało oleju dodajemy go jeszcze trochę. Pieczarki solimy i smażymy dopóki nie puszczą wody.
3. Kiedy woda z pieczarek prawie w całości odparuje przekładamy na patelnię mięso. Dolewamy pół szklanki wody i mieszamy. Czekamy chwilę aż się zagotuje, a następnie dodajemy sos który powstał po łyżce do szklanki ze śmietaną i dokładnie mieszamy. Kiedy szklanka będzie już pełna wlewamy na patelnię.
3. Kiedy woda z pieczarek prawie w całości odparuje przekładamy na patelnię mięso. Dolewamy pół szklanki wody i mieszamy. Czekamy chwilę aż się zagotuje, a następnie dodajemy sos który powstał po łyżce do szklanki ze śmietaną i dokładnie mieszamy. Kiedy szklanka będzie już pełna wlewamy na patelnię.
4. Czekamy aż sos się zagotuje, dodajemy masło, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ewentualnie ziołami. Na koniec wyciskamy ząbek czosnku (ale jeśli nie lubisz, możesz go pominąć). Gotujemy jeszcze chwilkę i podajemy :)
bardzo dobre!
OdpowiedzUsuńPrzepyszne i szybkie w przygotowaniu!Coś dla zabieganych kobiet😊
OdpowiedzUsuńPieczarki w czasie smażenia warto lekko skropić sokiem z cytryny, nie ściemnieją i nabiorą dodatkowego aromatu, a po dodaniu śmietany sos bardziej zgęstnieje.
OdpowiedzUsuńPyszne, ale z makaronem rurki:)
OdpowiedzUsuńI know this site offers quality dependent articles or reviews and other data, is there any other web page which presents such things in quality? gmail login email
OdpowiedzUsuńJa dodałam jeszcze cebulke :-)super przepis na przepyszne danie ;-)
OdpowiedzUsuńWłaśnie próbuje zrobic to danie trzymajcie kciuki😝
OdpowiedzUsuń