środa, 4 lipca 2012

Pstrąg pieczony w maśle z czosnkiem i ziołami

Odkryłam ostatnio nowy sklepik rybny, w którym w każdy wtorek sympatyczny pan sprzedaje świeże ryby i jestem zachwycona:) Za tydzień będzie flądra!

Przepis w myśl zasady proste jest pyszne - łatwy i szybki w przygotowaniu. Dzięki temu, że pieczemy rybę w folii aluminiowej zachowuje ona wszystko co najlepsze! Będzie smakowała jeszcze lepiej, jeżeli z wszystkimi przyprawami wstawisz ją na godzinę do lodówki.

Składniki:

- 2 nieduże świeże pstrągi
- 2 nieduże ząbki czosnku
- masło (z lodówki)
- koperek, natka pietruszki (ewentualnie mogą być suszone)

Przygotowanie:

1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.

2. Ryby patroszymy i dokładnie myjemy. Porządnie solimy rybę z wierzchu i w środku.

3. Do wnętrza każdej ryby wyciskamy ząbek czosnku, wsypujemy drobno posiekany koperek i natkę pietruszki.

4. Zimne masło kroimy w plasterki grubości ok. 2 mm.

5. Przygotuj taki kawałek folii aluminiowej, żeby zmieściła się w nim cała ryba. Na środku kładziemy 2-3 plasterki masła, a następnie na nie rybę. Trochę masła wkładamy także do wnętrza ryby i układamy na jej wierzchu.

6. Dokładnie zawijamy rybę w folię tak, aby łączenie było na górze, żeby masło nie wypłynęło. Każdą rybę zawijamy osobno, następnie układamy je na blaszce i wkładamy na 20 - 25 min do rozgrzanego wcześniej piekarnika.

I gotowe:) Mimo że w samej rybie jest już czosnek ja lubię podawać ją jeszcze z mocno czosnkowym sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wypróbowałeś przepis? Zostaw komentarz, daj znać mi i innym Czytelnikom, co sądzisz :) Dziękuję!