piątek, 20 lipca 2012

Tradycyjny kompot z rabarbaru

 Jaki jest wasz sposób na zrobienie pysznego kompotu? Ja  wrzucam owoce do zimnej wody, czekam aż się zagotuje, dosładzam do smaku i odstawiam do wystygnięcia. A jeśli na dworze jest gorąco wstawiam później do lodówki. Proste, zdrowe i pyszne :) 



Składniki: 

- 700 g rabarbaru
- ok. 2 litrów zimnej wody
- cukier (10 - 15 czubatych łyżek)
- ewentualnie sok z połowy cytryny (ja zamiast dodawać sok wrzucam do szklanki plasterek cytryny i tak to sobie spożywam przez tą cytrynkę)

Przygotowanie:

1. Rabarbar obieramy ze skórki i kroimy w dużą kostkę. Wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Czekamy aż się zagotuje i powoli gotujemy jeszcze przez kilka minut. Ewentualnie dodajemy sok z cytryny.

2. Słodzimy do smaku. Dzisiaj wyszło mi dokładnie 13 czubatych łyżek cukru ;)

3. Kiedy kompot wystygnie przelewamy przez drobne sitko.

PYCHA! A jeśli macie ochotę na taki kompocik, to spieszcie się, bo rabarbar w Polsce dostępny jest tylko przez kilka tygodni w roku!

PS. Wiecie, że rabarbar jest warzywem?


1 komentarz:

  1. pyszne, szkoda, że coraz mniej kompotów się gotuję, są niezastąpione :-)

    OdpowiedzUsuń

Wypróbowałeś przepis? Zostaw komentarz, daj znać mi i innym Czytelnikom, co sądzisz :) Dziękuję!