Miało być zdrowo... ale nie było... frytki i puszka Pepsi to niezbyt dietetyczne dodatki :) Natomiast samo mięsko wręcz przeciwnie, nie jest smażone w dużej ilości oleju, a raczej podduszone na patelni. Ja zdecydowałam się też na zastąpienie oleju masłem.
Składniki (2 porcje):
- filet z kurczaka podwójny
- ulubione przyprawy (sól, pieprz, zioła, mielony czosnek lub gotowa przyprawa do kurczaka)
- odrobina masła, oleju lub oliwy z oliwek
Przygotowanie:
1. Kroimy filet na dwie pojedyncze piersi.
2. Z papieru do pieczenia odrywamy dwa kawałki o takiej wielkości, żeby bez problemu można było zawinąć w nie filety.
3. Środek z papieru smarujemy masłem w taki sposób, żeby na jednej połowie pierś położyć, a drugą posmarowaną częścią ją przykryć. Na masło sypiemy przyprawy. Ja tym razem skusiłam się na przyprawę z kurczaka, bo mam do niej słabość, chociaż wiem, że nie jest w stu procentach naturalna ;) Następnym razem zrobię jednak z ziołami.
4. Przykrywamy drugą posmarowaną połową pierś i dokładnie zawijamy w papier, żeby woda, która się wytworzy podczas smażenia nie wypływała.
5. Wrzucamy na patelnię, przykrywamy i smażymy na średnim ogniu ok. 20 minut. Ja w tym czasie przewracałam filety cztery razy i raz po kryjomu otworzyłam papier, żeby zobaczyć co się dzieje w środku ;)
Tak przygotowana pierś jest mięciutka i soczysta, chociaż sam sposób przygotowania mnie denerwuje! Mimo że miałam biały papier do pieczenia, nie widziałam dobrze, jak wygląda mięso, a że zawsze wszystko robię "na oko" muszę mieć podgląd ;P Ale naprawdę jest to fajny pomysł na nie ociekający tłuszczem i bardzo szybki obiad.
Dużo słyszałam pozytywnych opinii o papirusie, ale to musiało być jeszcze lepsze ;)
OdpowiedzUsuńwypróbuje dziś
OdpowiedzUsuń