A tak serio to takie szaszłyczki możecie zrobić ze wszystkim - ze schabu, z dodatkiem boczku, z piersią z kurczaka, cebulką, kolorową papryką, brokułem... Moje składniki to tylko propozycja :) Podawać można na ciepło i na zimno.
PS. To są szaszłyki w wersji mini, nabijane na zwykłe wykałaczki, ale nie widzę przeszkód, żeby zrobić takie w wersji "maksi" ;)
Składniki (12 małych szaszłyczków):
- 2-3 plastry schabu grubości ok. 1,5 cm (takie jak na kotlety, tylko trochę grubsze)
- pół czerwonej papryki
- 2 małe cebulki
- 6 małych pieczarek
- dowolne przyprawy
- odrobina oleju do smażenia
Przygotowanie:
1. Mięso myjemy i osuszamy. Kroimy na 24 małe kawałki.
2. Pieczarki kroimy na pół, paprykę na 12 kawałków, a cebulki w talarki.
3. Nabijamy na patyczki do wykałaczek kawałek mięsa, plasterek cebulki, kawałek papryki, połówkę pieczarki i znowu kawałek mięsa. Całość posypujemy przyprawami.
4. Smażymy na rozgrzanej patelni (może być grillowa), co jakiś czas obracamy. Pieczarki i papryka muszą być miękkie:)
Polecam na imprezki:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wypróbowałeś przepis? Zostaw komentarz, daj znać mi i innym Czytelnikom, co sądzisz :) Dziękuję!