Składniki suche:
- 2,5 szklanki mąki
- 0,5 szklanki cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody
- szczypta soli
- 1 szklanka wiórków kokosowych
Składniki mokre:
- 1 jajko
- szklanka mleka
- 0,5 szklanki oleju
- 50 ml malibu
Przygotowanie:
1. W osobnych naczyniach mieszamy składniki mokre i składniki suche. Następnie wsypujemy suche do mokrych i mieszamy do połączenia się składników.
2. Przekładamy łyżką do wyłożonej papilotkami blaszki do muffinek.
3. Pieczemy w temperaturze 190 stopni kilka minut, kiedy muffinki podrosną zmniejszamy temperaturę do 170 stopni. Łącznie pieczemy ok. 17 - 20 minut.
Muffinki można polać polewą i dowolnie ozdobić:) Choć można wcale tego nie robić, bo są ślicznie złociste z wierzchu i równie dobre bez czekolady. Ja w kąpieli wodnej rozpuściłam trochę gorzkiej czekolady w odrobinie śmietanki, posmarowałam i posypałam kolorową posypką:)
Przepraszam, że tutaj się ogłaszam, ale może to niektórych zaciekawi: Jeśli jesteś zainteresowana i chciałabyś by więcej osób doceniło Twoje dzieła, dodaj je tutaj: katalogsmakow.pl/glowna . Strona dopiero raczkuje, ale ma na celu wypromowanie artystycznych dusz kulinarnych ;) Jest to coś na styl kulinarnego (de)motywatora. Można dodawać komentarze, polubić lub zagłosować czy się dane danie ugotuje, czy nie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!