wtorek, 12 marca 2013

Babka marmurkowa


Koleżanka namówiła mnie na małą zabawę ze zdjęciami... ciekawa jestem jak Wam się podobają efekty... 

To moja pierwsza samodzielna babka:) I wszyscy zgodnie stwierdzili, że jest (a właściwie była) pyszna. Nieskromnie dodam, że ja też tak twierdzę ;)

Przepis  pochodzi z wyszperanej w domowej biblioteczce książki "Domowe ciasta i ciasteczka" Ilony Dąbrowy i Kingi Osmyckiej. Książka wydana została w 1988 roku i bardzo się staram, żeby nie pogubić kartek ;) Do oryginalnego przepisu wprowadziłam drobne modyfikacje. 

Babkę można polać polewą lub lukrem albo po prostu posypać cukrem pudrem. 


Składniki:

- 1 szklanka mąki pszennej
- niepełna szklanka mąki ziemniaczanej
- 200 g margaryny
- niepełna szklanka cukru
- 4 jajka
- 3/4 szklanki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru waniliowego (lub łyżeczka wanilinowego)
- 1 łyżka kakao
- margaryna i bułka tarta (do wysmarowania i wysypania formy)

Przygotowanie:

1. Margarynę ucieramy mikserem z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i mąkę ziemniaczaną i miksujemy do uzyskania puszystej masy. Stopniowo i ciągle miksując dolewamy mleka.

2. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Przekładamy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką.

3. Do wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą formy z kominem przelewamy 2/3 masy. Do reszty dodajemy kakao, mieszamy i wylewamy na wierzch.

4. Pieczemy ok. 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.



5 komentarzy:

  1. Już wiem jaką babkę upiec na święta, dziękuje za podpowiedź :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Babka super ;) apetyczna :)

    Jeśli chodzi o eksperymenty zdjęciowe: moim zdaniem jedzenie powinno by przedstawiane na kolorowo i apetycznie :) Babka wyglądałaby jeszcze fajniej i bardziej wiosennie w intensywnych kolorkach ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. pięknie wygląda:) rewelacja:)

    OdpowiedzUsuń

Wypróbowałeś przepis? Zostaw komentarz, daj znać mi i innym Czytelnikom, co sądzisz :) Dziękuję!