Koleżanka namówiła mnie na małą zabawę ze zdjęciami... ciekawa jestem jak Wam się podobają efekty...
To moja pierwsza samodzielna babka:) I wszyscy zgodnie stwierdzili, że jest (a właściwie była) pyszna. Nieskromnie dodam, że ja też tak twierdzę ;)
Przepis pochodzi z wyszperanej w domowej biblioteczce książki "Domowe ciasta i ciasteczka" Ilony Dąbrowy i Kingi Osmyckiej. Książka wydana została w 1988 roku i bardzo się staram, żeby nie pogubić kartek ;) Do oryginalnego przepisu wprowadziłam drobne modyfikacje.
Babkę można polać polewą lub lukrem albo po prostu posypać cukrem pudrem.
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- niepełna szklanka mąki ziemniaczanej
- 200 g margaryny
- niepełna szklanka cukru
- 4 jajka
- 3/4 szklanki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru waniliowego (lub łyżeczka wanilinowego)
- 1 łyżka kakao
- margaryna i bułka tarta (do wysmarowania i wysypania formy)
Przygotowanie:
1. Margarynę ucieramy mikserem z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i mąkę ziemniaczaną i miksujemy do uzyskania puszystej masy. Stopniowo i ciągle miksując dolewamy mleka.
2. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Przekładamy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką.
3. Do wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą formy z kominem przelewamy 2/3 masy. Do reszty dodajemy kakao, mieszamy i wylewamy na wierzch.
4. Pieczemy ok. 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Baba - na wielkanoc idealna :)
OdpowiedzUsuńJuż wiem jaką babkę upiec na święta, dziękuje za podpowiedź :)
OdpowiedzUsuńPolecam:) Prosta, szybka i pyszna;)
UsuńBabka super ;) apetyczna :)
OdpowiedzUsuńJeśli chodzi o eksperymenty zdjęciowe: moim zdaniem jedzenie powinno by przedstawiane na kolorowo i apetycznie :) Babka wyglądałaby jeszcze fajniej i bardziej wiosennie w intensywnych kolorkach ;)
pięknie wygląda:) rewelacja:)
OdpowiedzUsuń