piątek, 22 marca 2013

Muffinki cytrynowe

Cytrusowymi wypiekami próbuję przegonić zimę :) Ale słyszałam dziś pocieszające informacje, że szykuje nam się najbardziej upalny kwiecień w historii! 

Pyszne, mięciutkie babeczki z wyczuwalną cytrynową nutą. Z powodzeniem mogą zastąpić jedno z wielkanocnych ciast, wystarczy posypać je cukrem pudrem lub polukrować.




12 standardowych muffinek.

Składniki suche:

- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1 łyżka cukru z wanilią
- szczypta soli

Składniki mokre:

- 100 g masła (roztopione i wystudzone)
- 1 jajko
- skórka otarta z połowy cytryny
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- 1/2 szklanki mleka

Przygotowanie: 

1. Mieszamy w miseczce składniki suche. W drugim, większym naczyniu mieszamy jajko, sok i skórkę z cytryny, mleko. Powoli i cały czas mieszając dodajemy masło.

2. Do składników mokrych dodajemy suche i mieszamy do momentu, aż wszystkie składniki się połączą.

3. Przekładamy masę do wyłożonej papilotkami foremki do muffinek. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 20 - 25 minut. Wyciągamy, gdy wszystkie babeczki będą rumiane.

Cukrowe motylki przykleiłam "na lukier" (łyżeczka cukru pudru + odrobina zimnej wody).

Jeśli chcesz być na bieżąco z przepisami pojawiającymi się na blogu, zachęcam do polubienia funpage'a :)




2 komentarze:

Wypróbowałeś przepis? Zostaw komentarz, daj znać mi i innym Czytelnikom, co sądzisz :) Dziękuję!