Tymczasem "sałatkuję" z tego co akurat znajdzie się pod ręką. Dziś na przykład pyszna i sycąca sałatka z makaronem i piersią z kurczaka. Smak zależy w dużej mierze od przypraw, ja używam do tego typu sałatek dosyć dużo pieprzu, tymianku, bazylii i oregano, no i trochę soli oczywiście :)
Porcja nieduża, jeśli chcielibyście przygotować taką sałatkę na imprezę proponuję podwoić ilość składników.
Porcja dla 2 - 3 osób.
Składniki:
- ok. 100 g dowolnego makaronu (dodawałam na oko)
- jedna pierś z kurczaka (pojedyncza)
- 2 średniej wielkości ogórki konserwowe
- 1/4 świeżej, czerwonej papryki
- średniej wielkości cebula
- opcjonalnie: groszek lub kukurydza konserwowa
- 50 ml białego, wytrawnego wina
- łyżka oleju
- dwie łyżki majonezu
- sól, pieprz
- czerwona słodka papryka
- suszone: tymianek, bazylia, oregano (lub inne zioła)
Przygotowanie:
1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odstawiamy do wystygnięcia.
2. Pierś z kurczaka kroimy na nieduże kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso, przyprawiamy odrobinę solą i pieprzem. Podsmażamy na dosyć dużym ogniu, a kiedy nie będzie już widać surowych fragmentów wlewamy na patelnie wino i około 1/3 łyżeczki czerwonej papryki. Smażymy do momentu, aż całe wino wyparuje i odstawiamy do wystygnięcia.
3. Kroimy bardzo drobno cebulę i ogórki konserwowe. Paprykę kroimy na nieduże kawałki. Mieszamy w misce z makaronem, kurczakiem i majonezem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, tymiankiem, bazylią i oregano.
Smacznego:)
- 2 średniej wielkości ogórki konserwowe
- 1/4 świeżej, czerwonej papryki
- średniej wielkości cebula
- opcjonalnie: groszek lub kukurydza konserwowa
- 50 ml białego, wytrawnego wina
- łyżka oleju
- dwie łyżki majonezu
- sól, pieprz
- czerwona słodka papryka
- suszone: tymianek, bazylia, oregano (lub inne zioła)
Przygotowanie:
1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odstawiamy do wystygnięcia.
2. Pierś z kurczaka kroimy na nieduże kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso, przyprawiamy odrobinę solą i pieprzem. Podsmażamy na dosyć dużym ogniu, a kiedy nie będzie już widać surowych fragmentów wlewamy na patelnie wino i około 1/3 łyżeczki czerwonej papryki. Smażymy do momentu, aż całe wino wyparuje i odstawiamy do wystygnięcia.
3. Kroimy bardzo drobno cebulę i ogórki konserwowe. Paprykę kroimy na nieduże kawałki. Mieszamy w misce z makaronem, kurczakiem i majonezem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, tymiankiem, bazylią i oregano.
Smacznego:)
uwielbiam połączenie kurczaka i makaronu w sałatkach, pycha :)
OdpowiedzUsuńPrzepis na tą sałatkę wypróbowałam już 2 raz:) jest bardzo dobra i sycąca:) P.S. Bardzo fajne przepisy ma Pani na swoim blogu:)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakuje i bardzo dziękuję za miłe słowa :D Pozdrawiam!!
Usuń